Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Belgische sojaveredelaar heeft wind in de zeilen

6 September 2021

Het Belgische Protealis, dat met geschikte rassen de teelt van soja in Europa wil stimuleren, heeft bekend gemaakt dat het €6 miljoen heeft opgehaald bij investeerders. Het bedrijf is 4 maanden geleden van start gegaan als spin-off van de wetenschappelijke kennis van VIB en ILVO over soja en wist toen ook €6 miljoen op te halen.

De sojateelt zit nu nog voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika. Protealis werkt aan vroege sojarassen geschikt voor een kort groeiseizoen en die ook voldoende opbrengen om in Europa de teelt rendabel te krijgen. Het bedrijf werkt aan rassen die geschikt zijn voor de teelt tussen de 48 en 52 graden noorderbreedte. Dat is ongeveer de lijn tussen Parijs en Midden-Nederland en binnen die bandbreedte valt een deel van Duitsland, Oekraïne en Rusland.

Duurzaam plantaardig eiwit in trek
De vraag naar plantaardige eiwitbronnen blijft groeien volgens Protealis. Zowel levensmiddelenproducenten als veevoerbedrijven merken dat er krapte is op de markt van niet genetisch gemodificeerde, lokaal en duurzaam geteelde soja. Met het extra kapitaal wil Protealis het werkgebied uitbreiden, de productie opschalen en het ontwikkelen en introduceren van nieuwe sojarassen. Het bedrijf blijft de sojaboon trouw, maar onderzoekt ook de mogelijkheden voor de veredeling van andere eiwitrijke gewassen, zoals bijvoorbeeld gele erwten.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Amerikanen zetten tarwekoers onder druk

Analyse Marktflits granen

Amerikanen zetten tarwekoers onder druk

Biobrandstofmarkt blijft een trigger voor sojaolie

Analyse Sojaolie

Biobrandstofmarkt blijft een trigger voor sojaolie

'Certificering Noord-Amerikaanse soja positief'

Achtergrond Soja

'Certificering Noord-Amerikaanse soja positief'

Teelt van Nedersoja stelt nog weinig voor

BB TV Cor Pierik

Teelt van Nedersoja stelt nog weinig voor

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief