Sojaprijzen

zaaien Oekraine

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Een aanzienlijk lagere tarweoogst in Canada kon niet voorkomen dat de tarwekoersen voor de vierde dag op rij daalden. Een nieuwe overeenkomst van de graandeal blijft de markt naar beneden drukken. Hoewel een verlenging ver weg is en de logistieke problemen er niet minder op worden, zijn Oekraïense boeren niet van plan minder wintertarwe te zaaien.
30 Augustus 2023
Amazone bos

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

De wereldbevolking groeit en een steeds meer mensen kunnen zich meer luxe permitteren. Dat heeft gevolgen voor grondstofmarkten in het algemeen en misschien nog wel het meest voor de grondstoffen die we eten. Hoe zorgen we dat iedereen over voldoende en betaalbaar voedsel beschikt?
24 Augustus 2023
mais Verenigde Staten

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Het weer blijft de stemming bepalen op de soja- en maïsmarkt. Het geloof dat regen nog verlichting gaat brengen is op de sojamarkt weg, maar voor maïs lijkt er nog hoop te zijn. Door de droogte is de conditie van tarwe, maïs en soja de afgelopen week achteruit gegaan.
21 Juni 2023
soja

Marktflits Granen

Zuid-Amerika is joker op granenmarkt

Tarwe verkent nog steeds de onderkant van de markt. Daar heeft het Wasde-rapport van het USDA dat vrijdag uitkwam geen verandering in gebracht. Het spektakel zit momenteel in de berichten over soja in Zuid-Amerika. Argentinië kampt met ernstige droogte terwijl voor Brazilië een topoogst verwacht wordt. 
12 December 2022
aardappelen

Achtergrond Veredeling

Liggen verwachtingen van nieuwe rassen te hoog?

Een bericht met de titel '7 supermarkten tekenen voor 100% robuuste aardappels in biologisch assortiment', stuurde brancheorganisatie Bionext vorige week de wereld in. Op 'Het klimaat de baas' seminar van de BO Akkerbouw worden verbeterde rassen als een van de oplossingen gezien voor de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. 'Nieuwe, robuuste rassen die beter bestand zijn tegen droogte en verzilting kunnen akkerbouwers uitkomst bieden', volgens de BO. Je zou bijna denken dat veredeling het antwoord is op de uitdagingen waar je als boer voor staat. Worden de mogelijkheden niet overschat?
21 November 2022
Odessa

Analyse Granen & Grondstof

Graandeal Zwarte Zee hangt boven de markt

De granenmarkten vrezen voor een lagere vraag nadat de consumentenprijsindex in de VS met 0,4% groeide afgelopen maand. Ook keken de graanhandelaren donderdag naar de gesprekken tussen de Turkse president Tayip Recip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.
14 Oktober 2022
haven Oekraine Odessa

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt omhoog door onrust in Zwarte Zeegebied

Het decembercontract tarwe op de Matif opende maandag 2,2% hoger en het decembercontract tarwe op de CBOT opende 1,7% hoger. Reden voor de stijging is het Russische bombardement op Oekraïne. Hoewel signalen erop wijzen dat de Oekraïense graanterminals niet geraakt zijn, kan schade aan infrastructuur zoals de spoorwegen toekomstige transporten vertragen. 
10 Oktober 2022
export logistiek Rotterdam containers

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse graanexport staat onder druk

De prijzen van het decembercontracten tarwe op de Matif en de CBOT zijn donderdag flink gedaald en bereikten aan het eind van de dag het laagste punt in meer dan een week. Ook het novembercontract voor maïs werd op beide beurzen goedkoper. Tot slot daalde ook de prijs van het novembercontract voor sojabonen op de CBOT.
7 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox