JPstock / Shutterstock.com

Nieuws Akkerbouw

Gegevens onterecht gedeeld met BO Akkerbouw

23 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) mag naam, adres en kvk-gegevens van agrarische bedrijven die zijn verzameld voor de Landbouwtelling niet doorsturen naar brancheorganisatie BO Akkerbouw. Dat oordeelt de Raad van State (RvS) in een zaak die is aangespannen door een akkerbouwbedrijf dat bezwaar maakte tegen het delen van deze gegevens.

In de Gecombineerde opgave heeft het akkerbouwbedrijf de vraag 'Wilt u één of meer brancheorganisaties machtigen om gegevens van u te ontvangen' met 'Nee, ik geef geen machtiging' beantwoord. LNV geeft dan niet de areaalgegevens door aan BO Akkerbouw, maar wel de naam, adresgegevens en KvK-nummer.

Die gegevens heeft BO Akkerbouw volgens de minister nodig voor de uitvoering van de algemeen verbindend verklaarde regelingen. Omdat het akkerbouwbedrijf profiteert van de uitkomsten van de onderzoeken is dat volgens de minister in lijn met het doel (Landbouwtelling) waarvoor de gegevens verzameld zijn en is dat toegestaan in het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Gegevens onterecht gedeeld
De RvS gaat niet mee in die redenering. De Landbouwtelling is bedoeld voor het landbouwbeleid. Op grond van de AVG mogen privacy gevoelige gegevens dan ook alleen voor dergelijke doelen gedeeld worden. "De BO Akkerbouw is een privaatrechtelijke vereniging en treedt op als belangenvertegenwoordiger voor de akkerbouwketens. Niet is gebleken dat aan de BO Akkerbouw een (deel van een) taak van algemeen belang in het kader van de landbouw is toebedeeld", schrijft de RvS in de uitspraak. De RvS oordeelt dan ook dat het delen van de gegevens niet toegestaan is.

Het delen van de gegevens door LNV is dan wel onterecht volgens de RvS, maar het akkerbouwbedrijf blijft wel verplicht om zich te registreren bij BO Akkerbouw en om mee te betalen aan het collectieve onderzoeksprogramma, zo wordt benadrukt in de uitspraak.

De uitspraak van de Raad van State is hier terug te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden