Eigen foto

Nieuws Peenmanifestatie

Groene middelen en matige prijzen leven in peensector

8 Oktober 2021 - Jesse Torringa

Gewasbeschermingsmiddelen en nieuwe rassen stonden afgelopen woensdag centraal op de Nationale Peen Manifestatie in Lelystad. Dat in combinatie met de matige prijzen van peen zorgde voor discussie en vraagtekens bij de peentelers.

Op het proefveld bij WUR-open teelten, waar laarzen geen overbodige luxe waren, toonden verschillende bedrijven hun nieuwe rassen en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast kwamen belangrijke zaken aan bod, zoals de toekomst van de teelt en wat de peenteler de komende jaren te wachten staan. 

Groene middelen
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen komt steeds meer onder druk te staan en dat was goed te merken op de proefvelden. Groene middelen moeten uitkomst bieden en daar wordt vol op ingezet. Wat ook duidelijk werd, is dat deze groene middelen niet direct de chemie kunnen vervangen. Nieuwe uitdagingen staan de komende jaren te wachten. "Een voorbeeld daarvan is de wortelbladvlo, die we voor een paar jaar terug helemaal niet kenden" vertelt Mark Ermers, gewasadviseur van Bayer Cropscience. "Het is een insect die voor behoorlijke schade kan zorgen. We moeten die plagen opnieuw leren herkennen en naar oplossingen zoeken".

Met het wegvallen van verschillende middelen wordt het huidige pakket steeds kleiner. Ook woensdagmiddag werd duidelijk dat de (groene) alternatieven vaak hoger in de kosten zijn en er voor sommige uitdagingen in de teelt binnenkort geen goed alternatief beschikbaar is. De peenteler werd met die feiten op de neus gedrukt. 

Peenteler houdt vertrouwen
Dat de verkoopprijzen ook nog eens tegenvallen de laatste jaren, bemoeilijkt de peenteelt al helemaal. Met de stijgende kosten voor onder meer kunstmest en gewasbescherming moet er een goede oogst worden behaald: "Dat zit er dit jaar wel in bij ons. We hebben weinig problemen gehad dit seizoen en over wat er staat ben ik niet ontevreden" meldt een peenteler. Je moet ook niet te snel van strategie veranderen volgens een andere teler: "Ik teel al erg lang peen en jaren als deze zitten er bij. Zoiets schommelt altijd heen en weer en dat gaat vanzelf de goede kant op. Ik blijf dus peen telen"

Op het proevenplatform in Lelystad lagen verschillende rassen om te beoordelen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Meer over

peen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden