Agrifoto

Inside uien

Oogstraming zaaiuien gaat uit van recordopbrengst

28 Oktober 2021 - Jeannet Pennings - 3 reacties

Er wordt dit jaar bijna 20% meer aan zaaiuien geoogst dan in 2020. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming akkerbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het resultaat van een recordareaal en een relatief hoge hectare-opbrengst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het CBS gaat in de voorlopige oogstraming dit jaar uit van 1,6 miljoen ton zaaiuien. Daarmee wordt het record van 2011 geëvenaard, zo niet overtroffen. Toen werd in de voorlopige oogstraming uitgegaan van bijna 1,5 miljoen ton, maar kwam de definitieve raming uit op bijna 1,6 miljoen ton. Afgelopen jaren schommelde de bruto-opbrengst tussen de 0,9 miljoen ton (2018) en 1,5 miljoen ton (2017). De verwachtte bruto-opbrengst voor 2021 ligt 19,6% hoger dan vorig jaar.

Dat de opbrengst dit jaar fors hoger ligt dan afgelopen jaar komt niet als donderslag bij heldere hemel. Bekend was al dat het areaal dit jaar een flinke uitbreiding liet zien. Er werden dit jaar 30.100 hectare uien gezaaid. Dat is 2.900 hectare meer dan in 2020, een groei van 10,5%. Een stevige uitgangspositie voor een recordoogst.

Valse meeldauw veroorzaakt grote verschillen
Wat volgde was een veel gunstiger groeiseizoen dan afgelopen jaren. Na drie droge zomers, die vooral in het zuidwesten voor opbrengstderving zorgden, viel er dit jaar relatief veel regen. Dat heeft wel wat waterschade en kwaliteitsproblemen veroorzaakt. Ook was er sprake van grote verschillen tussen regio's, percelen en bedrijven, concludeerde Boerenbusiness in een eerdere oogstraming.

Het laatste wordt door de voorlopige oogstraming van het CBS bevestigd. De verschillen in hectare-opbrengsten per bedrijf zijn volgens het statistiekbureau groot, mede vanwege de aantasting door valse meeldauw als gevolg van het vochtige weer. Gemiddeld genomen wordt gerekend op een opbrengst van 52,2 ton zaaiuien per hectare. Daarmee ligt de hectare-opbrengst 6,5% hoger dan vorig jaar. Toen kwam de definitieve opbrengst uit op 49 ton per hectare.

Ook fors meer tweedejaars plantuien
Ook de verwachtte opbrengst voor tweedejaars plantuien ligt een stuk hoger dan vorig jaar. Er wordt uitgegaan van 56,2 ton per hectare, terwijl de definitieve oogstraming afgelopen jaar niet verder kwam dan 44,5 ton per hectare. De bruto-opbrengst wordt geraamd op 350.000 ton tegenover 283.000 ton in 2020.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden