Shutterstock

Inside Suiker

EU produceert meer suiker, maar prijs houdt stand

26 November 2021 - Jeannet Pennings

Er wordt dit seizoen naar verwachting ruim een miljoen ton suiker meer geproduceerd in de Europese Unie. Toch is dat aan de prijsvorming niet te merken. De gemiddelde prijs voor witte suiker bereikte onlangs het hoogste niveau sinds de afschaffing van het Europese suikerquotum.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland zijn telers momenteel nog volop bezig om hun suikerbieten uit de grond te krijgen. Volgens Cosun Beet Company moest aan het begin van deze week nog 28% geoogst worden. De bietencampagne verloopt vlot en de kwaliteit is goed. Dat valt ook af te leiden uit het relatief lage tarragehalte (tot nu toe gemiddeld 9,5%) en het hoge suikerpercentage dat nog steeds op 17,1% staat.

Toch ligt de totale opbrengst dit jaar naar alle waarschijnlijkheid iets beneden het gemiddelde. Volgens de voorlopige oogstraming van het CBS worden er in Nederland dit jaar 2,3% minder suikerbieten geoogst dan in 2020. Cosun gaat nog steeds uit van een opbrengst van 13,6 ton per hectare. Met het licht gekrompen areaal (80.720 hectare) betekent dat een suikerproductie van bijna 1,1 miljoen ton suiker.

Europa produceert 8% meer
In tegenstelling tot Nederland is over heel Europa juist een stijging in de suikerproductie te zien. Volgens de meest recente cijfers van de Europese Commissie wordt er dit seizoen 15,7 miljoen ton suiker geproduceerd. Dat is ruim 8% meer dan in 2020-2021, toen de productie 14,5 miljoen ton bedroeg. Ook de import stijgt van 2,2 miljoen ton naar 2,5 miljoen ton. De consumptie en export van EU-suiker stijgen veel minder hard, waardoor de eindvoorraad volgens schattingen groeit naar 1,2 miljoen ton.

Het beschikbare volume heeft echter geen impact op de gemiddelde suikerprijs in Europa. Deze kwam in september voor het eerst sinds de afschaffing van het Europese suikerquotum in 2017 boven de €400 per ton uit, namelijk €408 per ton. Daarmee zit suiker voor het eerst in vier jaar weer boven de referentieprijs van €404 per ton die de EU heeft ingesteld. Onder dit niveau kan de Europese Commissie ingrijpen met maatregelen om de markt te reguleren. Ondanks de bijzonder slechte prijsvorming is dat in de afgelopen jaren niet gebeurd.

Wereldwijd een tekort
Inmiddels heeft de suikermarkt de crisisjaren van zich afgeschud. Want hoewel de opbrengst in Europa iets hoger wordt ingeschat, is wereldwijd de verwachting dat er een tekort aan suiker zal zijn dit jaar. De Internationale Suikerorganisatie (ISO) rekent op een krimp van de wereldwijde suikervoorraad van 3,8 miljoen ton, waardoor deze tegen het einde van 2021-2022 nog  95,3 miljoen ton zal bedragen.

Verschillende ontwikkelingen liggen hier aan ten grondslag. Zo zal de grootste suikerexporteur ter wereld, Brazilië, dit seizoen minder suiker de wereld in pompen door tegenvallende oogsten. Ook vanuit India, wereldwijd de nummer 2, wordt minder suiker verwacht. Al zal dat gat snel opgevuld worden door de Thaise suikerindustrie die naar verwachting meer suiker beschikbaar heeft.

Impact koers dollar-reaal
Een andere belangrijke aanjager voor de internationale suikerprijzen is de grote vraag naar ethanol, waardoor minder suikerriet voor suiker bestemd wordt ten gunste van de enthanolproductie. Tot slot heeft de relatief lage waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Braziliaanse reaal een remmend effect op de suikerafzet. Op de Liffe in Londen is dat te merken. De slotkoers klom deze week weer naar het niveau van boven de €460 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden