Agrifoto

Inside Suiker

Lichte krimp in areaal en opbrengst suikerbieten

28 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

De totale opbrengst van suikerbieten in Nederland valt dit jaar 2,3% lager uit dan in 2020. Zowel het areaal als de oogst krimpt. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming akkerbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de voorlopige cijfers van het CBS – die donderdag 28 oktober zijn gepubliceerd – is af te lezen dat de suikerbietenopbrengst dit jaar 153.000 ton lager is dan in 2020. Toen werd er afgerond 6,7 miljoen ton geoogst. Nu wordt uitgegaan van een opbrengst van 6,5 miljoen ton. Dat betekent een krimp van 2,3%.

De bruto opbrengst ligt hiermee iets beneden het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar dat op een kleine 6,7 miljoen ton uitkomt. Uitschieters waren er in 2015 en 2016. In 2015 was de opbrengst mager, namelijk 5,5 miljoen ton suikerbieten. Het jaar erop werd een recordoogst binnengehaald van 8 miljoen ton suikerbieten.

Krimp van het areaal
De lichte daling in 2021 wordt deels veroorzaakt door een kleiner areaal. Zo werden er dit jaar 1% minder suikerbieten ingezaaid en kwam het areaal niet verder dan 80.720 hectare. Vorig jaar had het suikerbietenareaal nog een omvang van 81.450 hectare.

In lijn met voorspelling Cosun
De voorlopige oogstraming komt overeen met de gemiddelde bietenopbrengst waar Cosun Beet Company aan het begin van de campagne op rekende. De coöperatie gaat uit van 81 ton per hectare met een suikeropbrengst van 13,6 ton per hectare. Ook deze cijfers liggen iets onder het vijfjarig gemiddelde. Dit is een gevolg van de relatief koude en donkere zomermaanden.

Gunstig weer in september en in de tweede helft van oktober zorgt voor een positieve ontwikkeling van de bietencampagne. Cosun meldt dat het suikergehalte afgelopen week is doorgestegen naar 17%. De week ervoor (16 oktober) zat het suikergehalte nog op 16,5%. Het tarrapercentage stond op peildatum 23 oktober op 9,8% en is daarmee iets gedaald ten opzichte van de week ervoor (9,9%).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden