Shutterstock

Analyse Suiker

Europese suikersector hekelt goedkope import

23 December 2021 - Jeannet Pennings

De Europese suikerproducenten zijn boos dat er steeds meer goedkope suiker uit Midden-Amerika op de Europese markt komt. De quota om suiker belastingvrij deze kant op te exporteren worden jaarlijks verhoogd. Dat staat volgens koepelorganisatie CEFS haaks op de suikerprijzen die nu dan hoog mogen zijn, maar afgelopen vier jaar aanhoudend laag waren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Unie heeft sinds 2013 een associatieovereenkomst met Midden-Amerika. Volgens de handelspijler van deze overeenkomst mogen Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en El Salvador 166.860 ton suiker per jaar belastingvrij naar de Europese Unie exporteren. Dat quotum kan jaarlijks met 5.000 ton verhoogd worden.

Het resultaat is dat de zes Midden-Amerikaanse landen in 2021 profiteren van een quotum van 200.880 ton, meldt Sugar Online. Alleen al in 2021 is er tot nu toe meer dan 165.000 ton suiker uit Midden-Amerika op de Europese markt gekomen. Tot onvrede van CEFS. De organisatie vertegenwoordigt de suikerproducenten in achttien Europese landen, waaronder Cosun Beet Company.

Quotumverhogingen en schending afspraken
De eindeloze jaarlijkse verhogingen kunnen de economische duurzaamheid van de sector schaden. Zo stelde de organisatie onlangs bij een openbare raadpleging van de handelsvoorwaarden van de overeenkomst. Samen met CIBE (de Europese bietentelers) constateert zij bovendien dat onder meer Guatamala de bepalingen in de handelsovereenkomst herhaaldelijk schendt. "De Europese Unie moet producenten beschermen tegen partners die niet bereid zijn afspraken na te komen. Wanneer niet aan voorwaarden wordt voldaan, moet de markttoegang worden ingetrokken. En er mogen al helemaal geen concessies voor markttoegang worden verleend."

Prijzen afgelopen jaren aanhoudend laag
Het steekt CEFS vooral dat steeds meer suiker goedkoop de Europese Unie binnen kan komen. En dat terwijl de Europese suikermarkt afgelopen vier jaar flink te lijden had onder aanhoudend lage prijzen. Bovendien zorgde de coronacrisis voor een daling van de consumptie en resulteerde de brexit in een verminderde importbehoefte.

Een vergelijkbare discussie speelt ook in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft de regering het tariefvrije quotum voor de invoer van 260.000 ton ruwe rietsuiker met drie jaar verlengd. Brancheorganisatie NFU Sugar vreest dat hierdoor de bietsuikersector in eigen land verder wordt ondermijnd. Zo zou Brazilië door het quotum haar suikerexport naar het Verenigd Koninkrijk hebben verdrievoudigd.

Huidige suikerprijs schommelt maar is hoog
Overigens is van de slechte prijsvorming op de suikermarkt vandaag de dag niet veel meer te merken. Vlak na de uitbraak van de coronacrisis zakten de suikerprijzen wereldwijd tot een dieptepunt, maar in de loop van afgelopen jaar krabbelde de markt langzaam op. Afgelopen jaar zette die stijging door. Zo tikte de slotnotering op de Liffe in Londen medio november zelfs het hoogste niveau in ruim vier jaar tijd aan, namelijk €463,73 per ton.

De stevige prijsvorming wordt vooral ingegeven door het verwachte tekort in de suikervoorraden. De internationale suikerorganisatie gaat dit seizoen uit van een krimp van 4% naar 93 miljoen ton. Enerzijds groeit de consumptie, anderzijds daalt de productie in suikerexporterende landen als Brazilië. De suikermarkt blijft wel volatiel, wat te maken heeft met onzekerheid rondom de coronapandemie en de impact van de omikronvariant. Afgelopen week daalden de prijs in Londen weer iets, tot net boven de €430 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden