Agrifoto

Analyse Kunstmest

Logistiek is de grootste zorg in de kunstmestmarkt

13 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Kunstmest is flink aan de prijs en dat blijft naar verwachting nog wel even zo. Daar lijken de afnemers ook wel aan gewend geraakt, want volgens insiders heeft de relatief hoge prijs geen grote invloed op de vraag. Kunstmest op tijd bij de klant krijgen, dat is de uitdaging waar de leveranciers nu voor staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de relatief hoge kunstmestprijzen hebben telers afgelopen herfst normaal of zelfs nog wat meer gebruikgemaakt van voorverkoop mogelijkheden volgens verschillende leveranciers. Dat lijkt ook geen verkeerde keuze. Prijzen blijven al een aantal weken redelijk stabiel en de markt vertoont nog weinig tekenen dat de prijzen op korte termijn zullen dalen. Als de markt 'het normale patroon' volgt zou de prijs richting de start van het seizoen nog wat verder kunnen stijgen.

Het is natuurlijk nog erg vroeg in het kunstmestseizoen, maar voor de levering voor de start van het strooiseizoen voorzien de meeste handelaren geen problemen. Fabrikanten schuiven af en toe wel wat met leverdata, maar dat is niet ongebruikelijk en hoeft ook niet tot problemen te leiden. Beschikbaarheid van transport kan mede afhankelijk van het verloop van coronavirus nog wel voor uitdagingen zorgen. De logistiek is de afgelopen tijd behoorlijk verstoord. Dat heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van onder meer schepen en vrachtwagens. "Als veel boeren de kunstmest op afroep houden kan dat in de logistiek nog weleens gaan knellen", zegt een leverancier.

Prijsstijging vlakt af
Bij de productie van stikstofhoudende meststoffen is aardgas veruit de belangrijkste grondstof. In december zette de aardgas notering op de TTF een recordprijs neer van €180 per MWh uur. Inmiddels is de aardgasmarkt weer een beetje tot rust gekomen en is de prijs weer ruim onder de €100 per MWh gezakt, qua niveau vergelijkbaar met oktober en november. Prijzen liggen daarmee nog wel circa drie keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. De prijs voor KAS 27% volgt normaal gesproken de gasprijs en dat is ook nu het geval. De prijs voor KAS 27% ligt op ruim €63,30 per 100 kilo. Vorig jaar lag dat in de eerste weken van het jaar op ruim €21,40 per 100 kilo. Daarbij kan wel worden opgemerkt dat de kunstprijs toen ook relatief goedkoop was en enkele euro's onder het vijfjarige gemiddelde lag.

De prijs voor Kali 60% zit de laatste weken in de lift. Begin december stond de Kali 60% op €53,60 per 100 kilo. Dat is deze maand gestegen naar €55,10 per 100 kilo. De oorzaak hiervan ligt bij de druk die door sancties vanuit de EU wordt opgevoerd op het regime in Wit-Rusland. Dat land is goed voor circa 20% van de wereldwijde productie van kali en de belangrijkste leverancier van de EU. Hoewel kali vanwege het belang voor de EU buiten de sancties is gehouden, meldde Yara eerder deze week dat de invoer steeds moeilijker wordt. Ook de fosfaat houdende kunstmeststoffen zijn de laatste weken in prijs gestegen. Daar is het de grote internationale vraag die prijs opdrijft. Door de strenge fosfaatnormen en de goede beschikbaarheid van organische mest is het effect daarvan op de Nederlandse markt beperkt volgens insiders.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden