Shutterstock

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

10 Januari 2022

Kunstmestfabrikant Yara bouwt de import van kali uit Wit-Rusland af. Door de sancties tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko is het vanaf 1 april 2022 niet langer mogelijk kali uit het land te importeren.

Dit heeft Yara vandaag (maandag 10 januari) bekendgemaakt. De import van kali uit Wit-Rusland - één van de grootste kali producenten te wereld - is conform de wet- en regelgeving, inclusief de sancties. Yara ziet zich nu toch gedwongen om de import van kali af te bouwen vanwege de sancties die andere delen van de toeleveringsketen raken. Essentiële diensten die de kali-export uit Wit-Rusland mogelijk maken vallen daardoor weg. Als gevolg daarvan heeft Yara de inkoopactiviteiten stopgezet. Naar verwachting zal op 1 april geen kali meer uit het land worden gekocht door Yara.

Teleurstellende ontwikkeling
"De effecten van de huidige sancties tegen Wit-Rusland verminderen het vermogen van Yara om de veiligheid en het welzijn van Wit-Russische kali-arbeiders positief te beïnvloeden", schrijft Svein Tore Holsether, president en CEO van Yara International in een bericht op de website van het bedrijf. "Voor Yara is dit een teleurstellende ontwikkeling. We blijven ons sterk inzetten voor de veiligheid en het welzijn van de werknemers van Belaruskali. Ondanks de afbouw van de inkoop van kali, streeft Yara ernaar het industriële veiligheidsprogramma dat in 2021 is gestart voort te zetten, in nauwe samenwerking met de onafhankelijke vakbond in Belaruskali en met volledige naleving van de toepasselijke sancties."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

Nieuws Kwartaalcijfers

Kunstmest producenten zien winsten hard groeien

Aangeboden door FarmTrade

Door hoge kunstmestprijs alternatief op FarmTrade

Analyse Kunstmest

Logistiek is de grootste zorg in de kunstmestmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief