Shutterstock

Nieuws Investering

Cosun krijgt miljoenen voor bouw bioraffinage fabriek

2 Februari 2022 - Redactie Boerenbusiness

Cosun Beet Company is van plan een bioraffinage fabriek te bouwen in Delfzijl. In deze fabriek wordt bietenpulp van de suikerfabriek in Vierverlaten omgezet in nieuwe plantaardige toevoegingen. Dit meldt de provincie Groningen, die de bouw van de nieuwe fabriek steunt met een subsidie van €3 miljoen.

Cosun Beet Company, de voormalige Suiker Unie, is al geruime tijd bezig met onderzoek om meer ingrediënten en toepassingen uit bietenpulp te halen. Hierdoor kan de verwaarding van de suikerbietenteelt verbeteren, wat moet leiden tot een beter verwerkingsrendement voor de fabriek en een hogere bietenprijs voor de aangesloten leden-telers. 

De producten die in de nieuwe fabriek worden gefabriceerd kunnen worden als milieuvriendelijke vervangers van kleine stukjes plastic (microplastics) in onder meer verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up. Daarnaast wordt de fabriek volledig elektrisch en levert het ruim veertig banen op, meldt de provincie Groningen. Hoewel Cosun Beet Company in een eigen verklaring de fabriek al ziet worden gebouwd, moet de definitieve investeringsbeslissing nog worden genomen. Dit besluit wordt later dit jaar verwacht. Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company, laat alvast weten: "De afgelopen tien jaar zetten we met ons bedrijf sterk in op innovatie, onder meer op het gebied van bio-raffinage van de suikerbietenpulp. Deze toekomstige fabriek is de kroon op al het innovatieve werk dat we hebben gedaan. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting het vergroenen van de samenleving en een duurzame toekomst."

Investeren in groene grondstoffen
De provincie Groningen verklaart de verduurzaming van de industrie en de werkgelegenheid een flinke impuls te willen geven met de subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. Van deze regeling maakt Cosun Beet Company, die al decennia lang de verwerking van suikerbieten in een fabriek in Groningen organiseert, wil gebruik maken. Deze regeling is bedoeld voor Groningse industriële bedrijven die willen investeren in onder andere groene grondstoffen, groene waterstof en circulaire economie. In 2021 is een bedrag van €10 miljoen beschikbaar gesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden