Provincie Groningen

Nieuws Provincie Groningen

Rekenkamer onderzoekt miljoenendeal Staghouwer

3 Februari 2022 - Linda van Eekeres - 6 reacties

De Noordelijke Rekenkamer gaat een miljoenendeal onderzoeken die Henk Staghouwer, de huidige minister van Landbouw, in 2017 sloot. Staghouwer (ChristenUnie) was toen gedeputeerde van de Provincie Groningen. De provincie was ruim €8 miljoen kwijt aan pacht van landbouwgrond. Het onderzoek moet uitwijzen of de provincie te veel heeft betaald.

De grond werd gepacht van Bakker Bierum voor de aanleg van een dubbele dijk bij Bierum, een experimenteel concept in plaats van dijkverhoging. De erfpacht is aangegaan voor 26 jaar. Daarna moet de grond in oorspronkelijke staat worden opgeleverd. Dat kost de provincie naar schatting nog eens €1,3 miljoen. Ook heeft de eigenaar van de grond recht op schadevergoeding als er door het project schade ontstaat aan het naastgelegen perceel dat ook van hem is.

De erfpachtcanon is in één keer betaald en bedroeg ruim 7,7 miljoen. Ook werd er 373.000 snijschade betaald. Bij de berekening werd uitgegaan van ruim €8.800 per hectare per jaar. Volgens enkele Statenleden is dat ruwweg het tienvoudige van wat in 2016 gebruikelijk was. Volgens de NOS ging het om 50 hectare en lag de marktwaarde van die grond rond de €3,5 miljoen.

Er is geen taxatie gedaan. De rekenkamer wil weten waarom niet, wat de grond in 2016 waard was en in hoeverre er sprake is van (al dan niet geoorloofde) staatssteun. De rekenkamer onderzoekt ook of dit werkelijk de enige geschikte locatie was en of koop of onteigening echt geen optie was. Ook wordt er onderzocht of andere grondeigenaren een soortgelijk aanbod hebben gekregen.

De rekenkamer geeft in het onderzoeksplan aan dat Bakker Bierum ook betrokken is bij een grondtransactie met Groningen Seaports die wordt onderzocht door Marcel Boogers (Universiteit Twente). Beide gevallen werden door het tv-programma Nieuwsuur aan de kaak gesteld. In juli moet het rapport klaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
melkert 3 Februari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10896537/rekenkamer-onderzoekt-miljoenendeal-staghouwer]Rekenkamer onderzoekt miljoenendeal Staghouwer [/url]
nou die zit er dan ook niet lang. Zal ook wel bevriend zijn met calon, die ook flink met belastinggeld smeet bij de blauwestad in groningen
hyskin 3 Februari 2022
De groten worden groter en groter. Dit ten koste van het traditionele gezinsbedrijf.
Abonnee
turn 3 Februari 2022
hyskin schreef:
De groten worden groter en groter. Dit ten koste van het traditionele gezinsbedrijf.
idd belachelijk, daar moet de lto wat aan doen
Abonnee
geel en rood 3 Februari 2022
Bakker heeft het handig gespeeld, ze hadden het hen niet hoeven geven, had hetzelfde gedaan.
Die ambtenaren moeten ze verantwoordelijk stellen voor die transactie, zal wel prestige project geweest zijn met het geld van een ander (lees: hardwerkende belastingbetaler)
Doe je toch ook niet, de pacht in een keer betalen, van bakker wel slim, die hebben van dat geld gelijk een boerderij van ruim 80 hectare gekocht.
Abonnee
HM 3 Februari 2022
Geeft een goed gevoel, zo een lekkere vrijgevende minister.
Bakker, gefeliciteerd met het gebruiken van de onkunde van een ambtenaar.
zuid-oost 4 Februari 2022
lekker voor collega,s van bakker die normaal hun brood proberen te verdienen met boeren in die zelfde regio
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox