Henk Staghouwer

rabobank

Nieuws Landbouwtransitie

'Rabobank hoeft geen leningen af te schrijven'

Rabobank bestrijdt dat de bank leningen moet afschrijven door de transitie naar kringlooplandbouw. 'Kamerleden Joris Thijssen en Tjeerd de Groot trokken vorige week in het debat met ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal fel van leer tegen Rabobank en de financiering van de agrarische sector.
19 April 2022
Boerenbusiness vergunning

Nieuws Stikstof

Minister kan PAS-melders niet sneller legaliseren

Ook in het vervolg van het hoofdlijnendebat over stikstof werd geen duidelijk perspectief geschetst voor boeren die hun bedrijf willen voorzetten. Volgens Staghouwer was het achteraf beter geweest de aanpak van de landbouwtransitie gelijk uit te zetten met die van stikstof. Van der Wal had voor de PAS-melders een alarmerende boodschap.
13 April 2022
Brussel Europese Commissie

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

De Europese Commissie heeft forse kritiek op de Nederlandse uitwerking van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB), zoals dat is vastgelegd in het Nationaal Strategisch Plan (NSP). De Commissie kan zich vinden in de richting die in het Nederlandse NSP wordt gekozen - met de nadruk op natuurherstel en biodiversiteit - maar het NSP bevat veel hiaten en inconsistenties en moet substantieel verbeterd worden.
7 April 2022
vlees

Nieuws Plan voedselbeleid

Kabinet opent aanval op vlees- en zuivelconsumptie

Het kabinet opent de aanval op de vlees-, zuivel- en eierconsumptie in Nederland. De consument moet de komende acht jaar zijn voedingspatroon stevig wijzigen, waarbij dierlijke eiwitten moeten worden ingeruild voor plantaardige eiwitten. Daarbij wordt ook een vleestaks onderzocht. Volgens Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is deze verschuiving in het eetpatroon goed voor de gezondheid en duurzaamheid. 
29 Maart 2022
melkveebedrijf koeien koeienstal

Nieuws Kabinet

Ministers: '30 procent krimp mogelijk, maar geen doel'

De veestapel kan met de kabinetsplannen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot met ongeveer 30% krimpen. Dat erkennen ook minister Henk Staghouwer van LNV en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. 'Dit is wat het PBL heeft doorgerekend', aldus Van der Wal vanmiddag (woensdag 16 februari) tijdens een webinar van LTO Nederland en het NAJK. Ze benadrukt: 'Het effect kan zijn dat er zoveel procent krimp is, maar dat is helemaal geen doel op zich.'
16 Februari 2022
Henk Staghouwer

Nieuws Provincie Groningen

Rekenkamer onderzoekt miljoenendeal Staghouwer

De Noordelijke Rekenkamer gaat een miljoenendeal onderzoeken die Henk Staghouwer, de huidige minister van Landbouw, in 2017 sloot. Staghouwer (ChristenUnie) was toen gedeputeerde van de Provincie Groningen. De provincie was ruim €8 miljoen kwijt aan pacht van landbouwgrond. Het onderzoek moet uitwijzen of de provincie te veel heeft betaald.
3 Februari 2022
sloot waterkwaliteit

Nieuws Nitraatrichtlijn

Aanvullende maatregelen 7de Nitraatrichtlijn op til

Op het ministerie van landbouw wordt gewerkt aan een toevoeging op het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (AP). In december werd werden de maatregelen door in het 7e AP als onvoldoende beoordeeld voor het halen van de doelen van de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water door het Nitraatcomité in Brussel. De inzet van het kabinet is om medio februari het addendum vast te stellen met de aanvullende maatregelen.
20 Januari 2022
Christianne van der Wal

Nieuws Nieuw kabinet

Stikstofminister sluit gedwongen stoppen niet uit

Christianne van der Wal (VVD), de minister van Stikstof en Natuur, sluit niet uit dat veebedrijven uiteindelijk worden gedwongen te stoppen. 'Ik kan het niet uitsluiten. Maar ik zal er alles aan doen om het te voorkomen, want dit is natuurlijk niet wat je wilt', aldus Van der Wal. 
10 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox