StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws HAK

Sancties treffen HAK met Russische eigenaar niet

3 Maart 2022 - Klaas van der Horst

Al heeft groentebedrijf HAK een Russische eigenaar, toch hebben de sancties en andere beperkingen op dit moment geen impact. Dit laat het bedrijf desgevraagd weten. HAK kwam in juni 2021 in volledig eigendom van de KDV Group, doordat NPM Capital haar aandeel verkocht.

De KDV Group is gevestigd in Tomsk, in het Siberische deel van Rusland. De groep is volgens de bekendmaking toen een internationale foodproducent en actief in de hele voedselketen, van teelt, grondstoffenverwerking en productie tot en met verkoop en distributie.

Groot geworden met chocolade en koekjes
De meeste verkooppunten zijn gelegen in Oost-Europa, Rusland en China. Het concern beschikt over eigen landbouwareaal, fabrieken en een zeer fijnmazig distributienetwerk. De afgelopen 25 jaar is KDV groot geworden in voedingsproducten, waaronder met name chocolade, biscuits en snacks. Op dit moment heeft het concern vestigingen in dertien landen en verkoopt het producten in 35 landen. Bij KDV werkten vorig jaar ruim 20.000 mensen.

Eigenaar Denis Shtengelov is bovendien een geboren Rus, maar woont al twaalf jaar lang in Australië, waar hij een bekende miljardair is. HAK meldt dat hij evenwel al vanaf de eerste kennismaking heeft aangegeven geen politieke banden te hebben met Rusland.

Volledig autonoom
HAK meldt bovendien dat het financieel en operationeel volledig autonoom is. Daarbij ligt qua afzet de focus op de Benelux en Duitsland. "Al sinds zeventig jaar worden vrijwel al onze groenten lokaal binnen een straal van 125 kilometer tot onze fabriek in Giessen (Brabant) geteeld en daar verwerkt," stelt Hak. Er komen geen producten uit Rusland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden