Rusland

John Deere grondbewerking

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Terugtrekkende Russische strijdkrachten hebben het steeds vaker gemunt op landbouwbedrijven in Oekraïne. Niet alleen worden bedrijven gericht gebombardeerd, ook worden landbouwmachines en producten als granen gestolen.
2 Mei 2022
Oekraine

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Er zijn agrarische bedrijven in Nederland die bewust goederen aan Rusland blijven leveren. Voedsel mag nooit een wapen zijn om tegen een land in te zetten, zo klinkt het. Boerenbusiness vroeg leveranciers van pootaardappelen, zaaizaden, zuivelproducten en machineonderdelen naar hun beweegredenen.
4 April 2022
aardappelen akkerbouw frites aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

De wereldwijde aardappelsector heeft de gevolgen van het coronavirus wereldwijd van zich afgeschud. Dat kan worden geconcludeerd door te kijken naar het afgezet volume in 2021. Qua afzet van aardappelproducten kunnen we binnen sommige segmenten zelfs spreken van een record. Ondanks dat verwerkers ervaren zijn geworden in crisismanagement is de toekomst onzeker. De oorlog in Oekraïne, gestegen transport- en productiekosten en het wegvallen van de Russische markt. Wat betekent dit voor de verwerkende sector én de teler? In deze analyse lees je er alles over.
1 April 2022
export graanexport

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

De internationale granenmarkt is bezig met een 'what if' scenario wanneer Oekraïne dit jaar geen volwaardige oogst kan binnenhalen. Zelfs wanneer wel een substantieel volume granen geteeld en geoogst wordt is het de vraag of uitvoer mogelijk. In de Zwarte Zee havens en de wateren zelf regeert de Russische bezetter met harde hand. Graan verdwijnt alleen naar Rusland zelf.
22 Maart 2022
rusland McDonalds

Analyse Aardappelen

Russische markt groot gemis voor aardappelsector

Al voor de invasie van Oekraïne heeft Rusland veel frites en andere aardappelproducten geïmporteerd. Nederlandse exporteurs deden goede zaken met het land. Ook tafelaardappelen zijn meer de grens over gegaan. Met het sluiten van veel fastfoodketens zien de cijfers er de komende periode heel anders uit.
21 Maart 2022
akkerbouw voorjaar lente zaaien veldwerk

Weerupdate Precisielandbouw

Rechtrij-issue na verstoring Russische satelliet

Niet meer recht kunnen rijden op het land als (indirect) gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het klinkt vergezocht, maar er zit een kern van waarheid in. Gebruikers van rtk-rechtrijsystemen ervaren problemen met het Russische Glonass-signaal. Het betreft alleen oudere systemen.
16 Maart 2022
akkerbouw tarweoogst ploegen rusland tarwe - agri graan - agri

Nieuws Oorlog

Agrogiganten doen handel met Rusland in de ban

Grote leveranciers van zaaizaden, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen – maar ook machines – snijden hun banden af met Rusland of dreigen dat te doen. Het gaat om onder andere Bayer, Yara en Borealis. Bayer overweegt om in 2023 geen producten meer te leveren wanneer de oorlog niet stopt, zo zegt het in een persstatement.
14 Maart 2022
rusland Vladimir Putin

Nieuws Oekraïne

Poetin-partij: buitenlandse fabrieken nationaliseren

Fabrieken van bedrijven die willen vertrekken uit Rusland vanwege de invasie in Oekraïne, moeten worden genationaliseerd. Dit zegt secretaris-generaal Andrej Toertsjak van Jedinaja Rossia, de partij van Vladimir Poetin.
8 Maart 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden