Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Weinig handel in een stroeve biologische markt

3 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische aardappelen, uien en peen loopt stroef op het moment. Er wordt niet veel vrije handel gedaan en over het algemeen laat de kwaliteit van de producten nogal eens te wensen over. Dat helpt de stemming op de markt bepaald niet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel telers en afnemers maken vooraf of tijdens het groeiseizoen al afspraken over de afzet van de biologische producten. De echt vrije handel is maar een beperkt deel van de markt. Het seizoen gaat zo langzamerhand richting het einde, maar het is nog te vroeg een goede inschatting te maken van waar de gaten tussen oude en (buitenlandse) nieuwe oogst gaan vallen. Als de markt dan ook nog in een rustige fase zit door beperkte vraag, zoals nu, ontbreekt de noodzaak de boer op te gaan om vrij product te kopen volgens enkele insiders.

De markt voor biologische aardappelen is rustig. Verschillende handelaren melden dat er gewoon niet veel handel is in vrije aardappelen. Een deel van de sorteerders heeft voldoende voorraad en is maar beperkt aan de markt om aardappelen nu bij te kopen. Egypte en Israël zijn al aan de markt met nieuwe oogst tegen relatief scherpe prijzen (circa €90 per 100 kilo) en de verwachting van verschillende insiders is dat Spanje ook niet lang op zich laat wachten. Prijzen op de Nederlandse markt staan daardoor iets onder druk. De onderkant van de DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €60 per 100 kilo, maar de bovenkant is €1 gedaald naar €64 per 100 kilo. Tussen kruimige en vastkokende aardappelen zit qua prijs geen verschil.

Matige stemming
De vraag naar biologische uien trekt iets aan, maar mooie uien zijn moeilijk te vinden. Verschillende handelaren kiezen er voor nu de mindere partijen aan te pakken voor de verder achteruit lopen en laten de goede nog maar even zitten. De stemming wil er op de markt alleen niet erg in komen door het aanbod van veel matige uien. De DCA Indicatieprijs blijft wel gelijk aan vorige week op €50 tot €55 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne sortering.

De peenhandel is het hele seizoen al moeizaam en daar wil maar geen verandering in komen. Waar het eerst vooral de grote opbrengst was die de stemming drukte, is het nu vooral de kwaliteit die de stemming bepaald geen goed doet. Bij verschillende partijen loopt de kwaliteit rap terug en dat zorgt voor een dwingend aanbod doordat veel spoelers relatief veel draaien op mindere peen en de export niet echt lekker loopt, is er maar weinig vraag naar goede peen. markt. De DCA Indicatieprijs (voor goede peen) blijft wel gelijk aan vorige week op €20 tot €24 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden