Agrifoto

Analyse Kunstmest

Kunstmestprijs breekt door plafond van 1.000 euro

17 Maart 2022 - Jesse Torringa - 5 reacties

Opnieuw breekt de kunstmestmarkt zijn records. Wie nu kunstmest wil kopen op de dagmarkt, moet rekening houden met een prijs van €1.000 euro per ton voor KAS. Door de hoge vraag, het beperkte aanbod van kunstmest en de fluctuerende gasprijzen is onzeker op welke hoogte het nieuwe plafond komt te liggen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de maand februari leek de kunstmestmarkt wat bekoeld te zijn, maar sinds maart is de weg omhoog weer ingezet. Stapsgewijs klom KAS richting de €800 en wie vandaag de dag nog moet bestellen tikt een prijs van €1.000 per ton af. Daarmee is een psychologische grens doorbroken. De onzekerheid is groot wat betreft de prijs van kunstmest. Het is lastig in te schatten waar het plafond ligt van de kunstmestprijzen en iedereen moet wennen aan dit prijsniveau, meldt leverancier Triferto. Er is product beschikbaar, maar door verschillende factoren die met elkaar samenhangen blijft de prijs stijgen. Bij Triferto wordt de situatie dan ook per dag beoordeeld gelet op de marktontwikkelingen.

Luuk Hagting, product manager van Agrifirm, meldt dat een verdere prijsstijging niet onmogelijk is: "In potentie kan er zeker nog 50% bijkomen, maar waar het plafond ligt weet niemand." Doordat het aanbod nu beperkter is en de vraag naar kunstmest hoog, dan kan de prijs volgens Hagting zo maar verder oplopen. "Aan de andere kant, wie gaat dit nu nog betalen en kan het überhaupt nog worden betaald?"

Productiecapaciteit en beperkingen
Dat de productiecapaciteit al flink naar beneden was geschroefd is al langer bekend, maar dat laat zich nu gelden doordat er van bepaalde meststoffen en producten beperkt beschikbaar is Hierdoor wordt er naar alternatieven gezocht, waardoor de prijs in die segmenten weer stijgt. Neem daarbij de fluctuerende gasprijs en andere beperkingen op grondstoffen als ureum en je komt op de huidige prijsniveaus uit. Ook werd afgelopen week duidelijk dat de kunstmestfabriek van Eurochem in Antwerpen stil komt te liggen. De Duitse chemiereus BASF levert geen grondstoffen meer te leveren aan Eurochem, omdat het bedrijf in Russische handen is. De Russische oligarch Aldrej Melnichenko, eigenaar van EuroChem, probeerde de productie nog overeind te houden door door ontslag te nemen als bestuurder.

Kunstmestvoorraad
De beschikbaarheid van kunstmest is in Nederland geen probleem volgens Hagting, "De inschatting is dat we voldoende hebben voor vrijwel heel dit seizoen. Alleen wat het prijsniveau straks wordt is onzeker." De omliggende landen hebben voor de start ook voldoende kunstmest, maar hoe dat verder in het seizoen verloopt is onzeker. Uit bronnen komt naar voren dat er een tekort is bij verschillende handelaren. Dezer dagen wordt er bij Agrifirm meer kunstmest besteld dan dat zij logistiek kunnen leveren. Er is voorraad beschikbaar, maar het leveren kan simpelweg niet sneller. De afgelopen maanden waarschuwde Agrifirm al dat de levertijden van meststoffen in het gedrang konden komen. Door het uitstellen van aanschaf bij de boer, alle hectiek rond de productie en het vroege voorjaar is dat nu het geval. Ten opzichte van het jaar 2020-2021 loopt Agrifirm eind februari ongeveer 30% achter in de kunstmestlevering. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden