Door het hoge prijsniveau en de meeropbrengst van de nieuwe vergelingsvirusresistente rassen is er met winterkoolzaad een heel goed rendement te behalen. De vraag naar plantaardige oliën zat al behoorlijk in de lift en daar is het internationale tekort aan zonnebloemolie nu bovenop gekomen.
Dat biedt perspectief voor koolzaad in meer Nederlandse bouwplannen, zelfs met suikerbieten. En daarbij is het gewas toegevoegd aan de GLB-lijst van rustgewassen, waarmee via deze ecoregeling een hogere hectarepremie in het verschiet ligt.
Voordelen koolzaadteelt
Winterkoolzaad is net als wintergerst een vroegruimend gewas dat spreiding en mogelijkheden geeft voor nateelt. Het zorgt ook voor oogstzekerheid in droge jaren, waarin voorjaarsgewassen moeilijk boven komen. Vroegafrijpende koolzaadrassen maken dat er ook iets later gezaaid kan worden, bijvoorbeeld na vroege aardappelen. Goede voorvruchten zijn verder wintergranen, vlas, plantuien, graszaad, erwten en luzerne. Volgteelten profiteren van de stikstof die uit koolzaad mineraliseert en de verbeterde structuur. Bij wintertarwe geeft dit wel 10% extra opbrengst! Graan profiteert bovendien van de effectieve duistbestrijding die in koolzaad mogelijk is.
Ton meer per hectare
Uiteraard helpt de hoge productiviteit van LG's nieuwste hybridegeneratie om het maximale uit teelt en markt te halen. Je oogst gemakkelijk een ton meer per hectare. Vooral de resistentie tegen het vaak onderschatte vergelingsvirus - waar de rassen standaard over beschikken - maakt het verschil. Maar ook de verbeterde gebruiksefficiëntie van stikstof (N-FLEX), waardoor je meer oogst met dezelfde gift of hetzelfde met minder N. Met N-Flex hybriden dek je je in tegen hoge kosten en/of tekorten van kunstmest.
Rendement in koolzaad
Afgelopen jaren lag het saldo van de teelt van virusresistente koolzaadrassen tussen de €2.000 en €2.500 per hectare. Ook voor 2022 wordt een saldo verwacht dat we decennialang niet meer gezien hebben. Dat is het resultaat van een combinatie van het aantal zonuren en de historische prijzen. De teeltkosten voor koolzaad zijn wel toegenomen, maar door de gunstige prijsontwikkeling blijft koolzaad ook naar de toekomst toe een goede keuze in het bouwplan.