Shutterstock

Nieuws Oekraïne

In Oekraïne groeien minder maïs en zonnebloemen

31 Mei 2022 - Jesse Torringa

Nu de Oekraïense boeren zo goed als klaar zijn met de zaaicampagne, is het tijd om de balans op te maken. Duidelijk is dat er minder gezaaid is en dat het areaal zonnebloemen en maïs fors inleveren. De graanexport van mei heeft daartegenover wel de grens van 1 miljoen ton gepasseerd.

Volgens de laatste cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw wordt er 22% minder areaal gezaaid en geplant dit voorjaar vergeleken met 2021. Het areaal nam af naar circa 14 miljoen hectare in 2022 door de Russische invasie.

Fors minder maïs en zonnebloemen
In de officiële cijfers die bekend zijn gemaakt door het Oekraïense ministerie van Landbouw komt naar voren dat het areaal maïs en zonnebloemen fors inlevert. Het areaal zonnebloemen nam van 6,1 miljoen hectare af naar 4,2 miljoen hectare, een daling van maar liefst ruim 30%. Bij zonnebloemen was al langer bekend dat het areaal lager uit zou vallen. De hoofdreden hiervoor is dat veel van de gevechten geconcentreerd zijn in de belangrijkste regio's van de zonnebloementeelt. Andere gewassen zien ook allemaal een daling in hectares. Zomergerst komt dit jaar uit op 930.000 hectare en sojabonen neemt ook zeer licht af tot 1,2 miljoen hectare.

Wat betreft maïs zijn er meerdere redenen waarom de Oekraïense boer bij voorkeur een ander gewas in de grond zaait. Een van de hoofdredenen is de vastgelopen maïsexport die een gedeelte van de boeren heeft ontmoedigd om het gewas te telen. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) werd er twee seizoenen geleden 78% van de totale maïsopbrengst geëxporteerd.

Ook is een gedeelte van de maïstelers overgestapt op de teelt van sojabonen. Sojabonen zijn momenteel winstgevender gezien de prijs en gelet op de beschikbaarheid van meststoffen. Daarnaast verloopt de export van sojabonen via het spoor. Vandaar dat het areaal sojabonen bijna niet is gedaald - maar ook niet toegenomen, zoals eerder wel werd verwacht.

1 miljoen ton export
Ondanks de blokkade in het Zwarte Zeegebied door Rusland - dat overigens mogelijk geopend wordt door Poetin - heeft Oekraïne meer dan 1 miljoen ton graan weten te exporteren in de periode van 1 tot 30 mei. In 2021 lag dit in dezelfde periode op 2,8 miljoen ton. In totaal kwam de export uit op 1,063 miljoen ton, waarvan maïs met circa 1 miljoen ton de totale export voornamelijk vult. Daarna volgt tarwe met 42.000 ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Meer over

Oekraine
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden