Oekraine

Oekraine

Nieuws Oekraïne

Van gestolen graan tot lage opbrengsten in Oekraïne

Ondanks de Russische invasie en moeilijkheden waar Oekraïense boeren mee worstelen, doen zij er alles aan om komend jaar weer te kunnen oogsten. De opbrengsten van afgelopen seizoen vallen zoals verwacht tegen. Daarnaast is een groot gedeelte van de graanoogst in Russische handen gevallen.
Gisteren 07:00 uur
tarwe - agri

Nieuws Granen

Graandeal met 120 dagen verlengd, zegt Oekraïne

Volgens Oekraïne zijn Rusland, Turkije en de VN overeengekomen dat de graandeal met 120 dagen is verlengd. Het nieuws is echter nog niet bevestigd door Rusland. De 'graancorridor' over de Zwarte Zee is sinds juli van dit jaar actief en expireert op 19 juli.
17 November 2022
kunstmest Agrifoto

Nieuws Kunstmest

Kremlin zet kunstmest in als pressiemiddel

In de onderhandelingen over het verlengen van de graandeal tussen Rusland, Oekraïne en het westen heeft het Kremlin de export van kunstmest ingezet als pressiemiddel. De export van ammoniak ligt sinds het begin van de oorlog deels stil. Een belangrijke pijpleiding – die loopt over Oekraïens grondgebied – is nog steeds buiten gebruiken. De exportinkomsten heeft Rusland hard nodig.
16 November 2022
Odessa

Analyse Granen & Grondstof

Graandeal Zwarte Zee hangt boven de markt

De granenmarkten vrezen voor een lagere vraag nadat de consumentenprijsindex in de VS met 0,4% groeide afgelopen maand. Ook keken de graanhandelaren donderdag naar de gesprekken tussen de Turkse president Tayip Recip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.
14 Oktober 2022
graanexport Oekraine

Analyse Granen & Grondstof

Tarwekoers schiet omhoog door raketten op Oekraïne

De prijs van het decembercontract tarew op de Matif is maandag omhoog geschoten en bereikte het hoogste punt sinds 22 juni, een maand voordat de graandeal werd gesloten. Onrust in het zwarte zeegebied en angst dat de graandeal niet wordt verlengd waren belangrijke oorzaken voor de scherpe prijsstijging.
11 Oktober 2022
Oekraine

Nieuws Oekraïne

Oogstcijfers Oekraïne: fors minder tarwe en gerst

Oekraïense boeren hebben de tarwe- en gerstoogst van 2022 afgerond en die is zoals verwacht fors lager uitgevallen. In totaal oogstten zij 19,2 miljoen ton tarwe en 5,5 miljoen ton gerst. 
10 Oktober 2022
tarwe - agri

Marktflits Granen

Exportdeal granen uit Zwarte Zee weer op tafel

Terwijl de spanningen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland verder oplopen door de aanslag op de Krimbrug en de raketaanvallen, komt deze week het verlengen van de deal voor de graanexport uit de Zwarte Zee op tafel. Eric de Lijster schetst in het kort de ontwikkelingen op de granenmarkten.
10 Oktober 2022
haven Oekraine Odessa

Nieuws Oekraïne

Graanexport Oekraïne komt nu echt op stoom

De graancorridor van Oekraïne begint eindelijk vorm te krijgen nu steeds meer schepen de Oekraïense havens verlaten. In augustus steeg de totale graanexport naar 4,5 miljoen ton. Een record aantal schepen verliet de Oekraïense havens afgelopen weekend.
5 September 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief