Oekraine

Oekraine

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Oekraïne zou in de onderhandelingen over toetreding tot de EU overwegen af te zien van de subsidies uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid GLB. In ruil daarvoor wil Oekraïne een vrijstelling voor de agrarische sector voor de verplichtingen in de Green Deal. Dat zeggen althans anonieme bronnen in de European Pravda.
14 Februari 2024
Oekraine

Achtergrond Granen

Oekraïense exportmotor piept en kraakt

Ruim een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne verloopt de export van granen en andere agrarische producten nog altijd moeizaam. Wachttijden aan de Poolse grens lopen op tot wel zeventien dagen. Oekraïne beschuldigt het buurland van het moedwillig opwerpen van vertragingen aan de grens. Ondertussen blokkeert het Oekraïense staatsspoorbedrijf Ukrzaliznytsia zelf de spoorlijnen. Boeren in het land maken zich vooral zorgen over het nieuwe seizoen, dat op het punt van beginnen staat.
3 Maart 2023
Oekraine

Analyse Granen

Oekraïense boeren in 2023 nog verder onder druk

Voor het komende groeiseizoen zijn de vooruitzichten nog slechter dan afgelopen seizoen wat betreft de akkerbouw in Oekraïne. Boeren produceren met verlies, moeten het zonder kunstmest doen en weten niet wat ze te wachten staat de komende maanden.
14 Februari 2023
graanexport Oekraine

Nieuws Granen en grondstof

Graanexport Oekraïne begint te haperen

De export die via de afgesproken graancorridor in Oekraïne loopt, blijft traag verlopen sinds de verlenging van de graandeal vorige maand. Zo werd er 20% minder tarwe geëxporteerd in november vergeleken met oktober. Trage scheepsinspecties zijn vooral de reden hiervan.
9 December 2022
Oekraine

Nieuws Oekraïne

Van gestolen graan tot lage opbrengsten in Oekraïne

Ondanks de Russische invasie en moeilijkheden waar Oekraïense boeren mee worstelen, doen zij er alles aan om komend jaar weer te kunnen oogsten. De opbrengsten van afgelopen seizoen vallen zoals verwacht tegen. Daarnaast is een groot gedeelte van de graanoogst in Russische handen gevallen.
7 December 2022
tarwe - agri

Nieuws Granen

Graandeal met 120 dagen verlengd, zegt Oekraïne

Volgens Oekraïne zijn Rusland, Turkije en de VN overeengekomen dat de graandeal met 120 dagen is verlengd. Het nieuws is echter nog niet bevestigd door Rusland. De 'graancorridor' over de Zwarte Zee is sinds juli van dit jaar actief en expireert op 19 juli.
17 November 2022
kunstmest

Nieuws Kunstmest

Kremlin zet kunstmest in als pressiemiddel

In de onderhandelingen over het verlengen van de graandeal tussen Rusland, Oekraïne en het westen heeft het Kremlin de export van kunstmest ingezet als pressiemiddel. De export van ammoniak ligt sinds het begin van de oorlog deels stil. Een belangrijke pijpleiding – die loopt over Oekraïens grondgebied – is nog steeds buiten gebruiken. De exportinkomsten heeft Rusland hard nodig.
16 November 2022
Odessa

Analyse Granen & Grondstof

Graandeal Zwarte Zee hangt boven de markt

De granenmarkten vrezen voor een lagere vraag nadat de consumentenprijsindex in de VS met 0,4% groeide afgelopen maand. Ook keken de graanhandelaren donderdag naar de gesprekken tussen de Turkse president Tayip Recip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.
14 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox