Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

23 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 8 reacties

De Europese Commissie heeft dinsdag ingrijpende voorstellen gedaan om de natuur in Europa te herstellen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te halveren. Van diverse kanten is stevige kritiek op de plannen van eurocommissaris Frans Timmermans. De voedselzekerheid op wereldniveau staat onder druk en daar gaat de commissie in de voorstellen aan voorbij.

De wetsvoorstellen die de Europese Commissie presenteerde zijn een vervolg op de biodiversiteitsstrategie en de van boer-tot-bord strategie. Voor de agrarische sector is het plan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% te reduceren in 2030. "We hebben vooruitgang geboekt bij de aanpak van de klimaatcrisis en vandaag voegen we twee wetten toe die een enorme stap voorwaarts betekenen in de aanpak van de dreigende ecocide", zei Frans Timmermans tijdens de presentatie. "Als we de natuur herstellen, kan zij blijven zorgen voor schone lucht, water en voedsel, en kunnen we ons beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatcrisis. Door het gebruik van pesticiden terug te dringen, dragen we ook bij tot het herstel van de natuur. Bovendien beschermen we op die manier de mensen die met deze chemische stoffen werken." Het voorstel moet nog wel door het Europese Parlement en de Raad worden geloodst.

Voedselcrisis
De christendemocratische EPP fractie, waar onder meer het CDA en de ChristenUnie bij zijn aangesloten heeft kritisch gereageerd op het plan van de commissie. "Nu is niet het moment om met voorstellen te komen voor het reduceren van het gebruik van pesticiden en natuurherstel", liet Herbert Dorfmann, landbouwwoordvoerder van de EPP fractie in een statement weten. "We zitten in de ergste voedselcrisis van onze eeuw. De commissie moet dan niet met voorstellen komen die ten kosten kunnen gaan van de Europese voedselproductie."

Ook vanuit de agrarische sector komt kritiek. De duurzaamheidsdoelen worden ondersteund, maar de voedselzekerheid moet daarbij niet uit het oog worden worden verlore, hebben onder ander CEJA (verband van jonge boeren), Grain Club (verband van graanhandelaren), Crop Life Europe (vereniging van de chemische industrie) laten weten. Verschillende spelers vanuit de groene lobby zijn wel tevreden met het voorstel, maar zijn bang dat de discussie door het 'gelegenheidsargument voedselzekerheid' en tijd van oorlog' wordt gekaapt en dat er uiteindelijk te veel concessies door de commissie worden gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Niels 23 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10899180/gewasbeschermingplan-eu-stuit-op-muur-van-kritiek]Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek[/url]
Wanneer zit de termijn van deze Timmermans erop? Zie hem liever vandaag nog gaan...
Abonnee
Ley Breukers 23 Juni 2022
volgens mij is onzen Frans toch een beetje het spoor bijster. Laat hem een masnd niet in een vliegtuig reizen. Zet bem in een auto met navigatie dat autosnelwegen vermeden worden en laat hem verplicht 15000 km Europeds platteland doorktuisen..... Wellicht dat hij dan weer " normaal" kan denken... Deze man is het kontact met de groene wsrwld helemaal kwijt..Er is niet zo veel mis met de natuur.
Abonnee
frog 23 Juni 2022
V ydate
E latus era
T eppeki
T apir
E mesto silver

F orce
R udis
A mistar
N arita
S ignum
Abonnee
frog 23 Juni 2022
M ycotal
A cs zwavel
G natrol
E xalt
R aptol
E scargo

F lipper
R equim prime
A zatin
N em guard
S erenade

Abonnee
tijdbom 23 Juni 2022
Voor deze man is geen GOED woord meer te vinden. Pvda was deze middag in het debat ook waardeloos
Abonnee
Vrij grof 23 Juni 2022
Misschien moeten wij die kl..tz.k maar eens verbannen daar.
Niet wachten tot zijn termijn er op zit.
Abonnee
FB 23 Juni 2022
Het slaat nergens op maar weet je nog dat Tjeerd D66 de Groot zei dat de veestapel met 50% moest inkrimpen? Dat kon niet en dat zou niet maar is nu toch wel heel dichtbij. Zo zal het met de voorstellen van grote smurf ook gaan ben ik bang.
Abonnee
gerard 24 Juni 2022
toen t de groot bij de nzo werkte had hij andere praat toe kon de mooie melk van nederland alle kanten op
hij het toen ons aangespoord om meer melk te leveren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden