Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Cosun sleutelt aan opzet van bietenprijs

30 Juni 2022 - 14 reacties

Cosun gaat de calculatie van de jaarlijkse bietenprijs aan de aangesloten leden-telers vanaf dit jaar aanpassen. Hiermee hoopt het coöperatieve concern dat de hoogte van de bietenprijs beter aansluit op de actuele ontwikkelingen op de suikermarkt. Over de oogst van dit jaar kan dat, gelet op de huidige ontwikkelingen op de mondiale suikermarkt, dan een hogere bietenprijs inhouden. 

De opzet van de bietenprijs wordt zo aangepast in de toeslag die de leden ontvangen op de basisprijs van de suikerbieten. Het deel van deze toeslag die komt uit het resultaat van Cosun Beet Company (het suikerresultaat) wordt niet langer berekend over het kalenderjaar, maar over het zogeheten suikerjaar. Dit is de periode van oktober tot en met september. De raad van beheer heeft in overleg en instemming met de ledenraad besloten tot aanpassing van de ledentoeslag systematiek.

Met deze aanpassing sluit de systematiek beter aan bij de actuele markt realiteit en de ontwikkelingen op de akker, motiveert Cosun in een verklaring. De coöperatie verwacht dat de aanpassing een positieve bijdrage op de komende ledentoeslag gezien de gunstige ontwikkeling van de suikerprijzen. Cosun maakt daarbij wel een voorbehoud op plotse prijsfluctuaties op de suikermarkt door geopolitieke ontwikkelingen. 

De aanpassingen van de opzet van de bietenprijs volgt na forse kritiek die Cosun afgelopen winter kreeg van de leden over de hoogte van de bietenprijs over oogst 2021. Die viel veel leden tegen, daarbij wijzend naar de sterke prijsstijgingen op de mondiale suikermarkt en de kostenstijgingen op het akkerbouwbedrijf. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
schoenmakers 30 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10899303/cosun-sleutelt-aan-opzet-van-bietenprijs]Cosun sleutelt aan opzet van bietenprijs[/url]
Hoezo, de prijs komt toch uit de markt, of is het een beetje, we proberen de boertjes tevreden te houden, en als ze morren, doe een ondoorzichtig ding, kunnen ze weer jaren hun bek houden
Abonnee
JD 30 Juni 2022
Cosun mag een aanbetaling doen voor aanvang van de oogst.Levering van de bieten na dat het voorschot is bijgeschreven.Anders beter de ploeg erin..
Abonnee
Noord 1 Juli 2022
JD schreef:
Cosun mag een aanbetaling doen voor aanvang van de oogst.Levering van de bieten na dat het voorschot is bijgeschreven.Anders beter de ploeg erin..
Krijg je dat bij je uien en wortelen ook?
Abonnee
laapc 1 Juli 2022
Bietenprijs is de afgelopen 3 jaar niets,moet dit jaar naar 60-70 euro.Maar ik denk dat ze al te laat zijn,er stoppen er veel.
Abonnee
beet niet 1 Juli 2022
prijs gaat onder de 40 euro uitkomen.
bietenteelt is zo goed als klaar in Nederland
Abonnee
vrij grof 1 Juli 2022
beet niet schreef:
prijs gaat onder de 40 euro uitkomen.
bietenteelt is zo goed als klaar in Nederland
Kun u dit uitleggen??
Ik zal wel een beetje dom zijn.
Abonnee
Zuidwest 1 Juli 2022
Als er veel stoppers zijn, heb wel interesse in llbs.
Abonnee
Challenger 2 Juli 2022
Suiker is goed aan prijs, productiekosten nekken de zaak.
Grotere vraag zal zijn of de staat de kraan niet dicht draait voor de campagne.
Abonnee
frog 2 Juli 2022
Doe nu eerst maar eens een te verwachten uitbetalingsprijs voor de bieten zodat de telers kunnen besluiten of het uit kan om tegen schimmels te spuiten , voor een fooi van 40 euro kan dat namelijk helemaal niet meer uit.
Het kan vriezen of dooien 2 Juli 2022
frog schreef:
Doe nu eerst maar eens een te verwachten uitbetalingsprijs voor de bieten zodat de telers kunnen besluiten of het uit kan om tegen schimmels te spuiten , voor een fooi van 40 euro kan dat namelijk helemaal niet meer uit.
Een goede suggestie, je moet je idd gaan afvragen of alle (extra) kosten nog te verantwoorden zijn.

Nu zitten sommige firma's te promoten om bladmeststoffen te gaan spuiten of het zin heeft??!!
Abonnee
gerard 2 Juli 2022
als ze de suiker fabriek dicht doen komt er ook geen groen gas
ja je moet je wel eens afvragen of het allemaal wel uit kan al dat gespuit
Abonnee
frans 2 Juli 2022
wat doen de llb's. wij willen er wel afstand van doen. Van een mooi perceel bieten kan ik best genieten maar om voor een jodenfooi in okt en nov je land naar de kloten te helpen en vervolgens dan tot januari naar een bult te kijken die je erf barricadeerd daar zit niemand op te wachten. Gasprijzen en transport komen eerst voordat wij aan de beurt zijn dus verwacht ik de komende tijd geen wonderen in de uitbetaling.
Abonnee
juun 2 Juli 2022
laat ze eens eerst die batterij luchtfietsers daar de laan maar eens uitsturen en je weer concentreren op de maingoal bietenblad vervoeren hoe bedenk je het in vredesnaam in deze tijd
Abonnee
frog 2 Juli 2022
Gewoon iedereen die het wordt duursaam foutloos kan opschrijven op staande voet ontslaan daar.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Nieuws 7e Actieprogramma

Teleurstelling bij Cosun om winterteeltenlijst

Nieuws suikerbieten

Bietenzaai dreigt laatste sinds telling te worden

Nieuws Agribusiness

Cosun wil versneld groei in biobased oplossingen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox