Eigen foto

Interview Boerenbusiness stage

'Inzicht in agrarische sector in heel Nederland'

30 Juni 2022

Robin de Winter (21) komt uit Swifterbant en zit nu in zijn vierde jaar van de opleiding Agrarisch Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw aan de Aeres Hogeschool Dronten. Hij helpt thuis veel mee op hun akkerbouwbedrijf van 100 hectare en zit ook in de maatschap. Zijn afstudeerstage loopt Robin bij Boerenbusiness. Hij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Gewastour, een jaarlijks project waarin akkerbouwers uit heel Nederland op de voet gevolgd worden bij de teelt van uien en aardappelen. 

Robin is enthousiast over de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt binnen zijn stage. "Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen op sociaal en teelttechnisch gebied. Daarnaast heb ik de geleerde theorie toe kunnen passen in de praktijk. Deze kennis kan ik op een mooie manier gebruiken in de toekomst."

Hoe verloopt je stage?
"Ik houd me gedurende mijn stage bezig met de Gewastour van Boerenbusiness. Op kantoor ben ik voornamelijk bezig met het bellen van telers. Ik ga met hen in gesprek over wat zij doen om hun gewassen zo optimaal mogelijk te telen, hoe ze dat doen en waarom ze bepaalde keuzes maken. Hierbij zijn de verschillende onderwerpen van belang: keuze voor beregenen, gevallen neerslag en de problemen die optreden rondom de teelt. Deze informatie vertaal ik vervolgens naar een artikel voor op de website. Het schrijven van de artikelen vond ik in het begin nog wel lastig. Naar mijn idee viel ik soms wat in herhaling binnen mijn artikelen, maar mensen vonden het leuk om te lezen en de leescijfers stijgen nog. Dat is erg leuk om te zien!"

Hoe ervaar je de stage?
"Ik ervaar de stage als zeer leerzaam, sociaal verbredend en verdiepend. Je spreekt telers die binnen hun agrarische bedrijf te maken hebben met andere grondsoorten, andere bouwplannen, andere teeltwijzen en verschillende arealen. Al met al leer je dus telers binnen de gehele agrarische sector kennen. Ik ben zelf opgegroeid in Flevoland en heb vervolgens mijn basisschool, middelbare school en hbo-opleiding in Dronten gevolgd. Deze stage gaf mij de mogelijkheid om door heel het land mensen uit de agrarische sector te leren kennen."

Waar heb je binnen je stage de meeste energie uit gehaald?
"Ik heb energie gehaald uit het bezoeken van de deelnemers van de Gewastour. Aan het begin van de stage heb ik veel telers bezocht en mocht ik het hele land doorkruizen. Bij de telers mocht ik een kijkje nemen in de schuur en op het land. De verschillende manieren van aanpak van de deelnemers vond ik voornamelijk interessant en erg leerzaam. Wel moest ik wennen aan de bedrijfsbezoeken bij onbekenden. Je kent de deelnemers niet en weet ook niet hoe spraakzaam ze zijn. Gelukkig waren de deelnemers erg open en vertelden ze graag over hun bedrijf." 

"Ook heb ik mezelf bij Boerenbusiness goed kunnen ontwikkelen op sociaal gebied, met name door de telefoongesprekken en het benaderen van mensen. Daarnaast heb ik mezelf gepusht om me nog meer te verdiepen in de teelt, zoals de momenten van het spuiten van ziektebestrijding. De kennis die ik vanuit huis mee heb gekregen kon ik op een mooie manier toepassen in de stage."

Hoe zie je de toekomst voor je?
"Mijn doel is om het bedrijf thuis over te nemen, maar daarvoor wil ik nog wel iets anders doen. Ik weet nog niet precies wat de invulling hiervan gaat zijn, maar iets binnen de agrarische sector. Ik wil iets vinden waar ik het werk kan combineren met het bedrijf thuis, zodat ik langzamerhand het bedrijf kan overnemen. De hoeveelheid hectares thuis zijn te weinig voor twee fulltime krachten, daarom wil ik nog andere dingen leren in de tussentijd. Misschien wil ik ook nog wel naar het buitenland, maar dat gaan we zien."

Zijn de verwachtingen die je had van de stage uitgekomen?"Boerenbusiness sprak mij in eerste instantie aan omdat je hier én veel vrijheid krijgt én je de mogelijkheid krijgt om je eigen kenniskring te verbreden. Er stond in de vacature dat je door de stage meer inzicht krijgt in hoe het in de agrarische sector door het gehele land gaat en dat leek mij heel interessant. Deze verwachtingen zijn zeker uitgekomen, ik heb veel kennis op mogen doen. Ik ben in contact geweest met verschillende telers door het gehele land. Daarnaast heb ik me op sociaal gebied ontwikkeld. Ik heb geleerd door te vragen bij een-op-eengesprekken, ook met voor mij onbekende mensen. Ik raad een stage bij Boerenbusiness voor toekomstige stagiairs dus ook zeker aan! Je leert om jezelf nog verder te verdiepen in de agrarische sector. Als je graag wilt zien hoe het er bij verschillende akkerbouwers door heel Nederland aan toe gaat, dan is dit een perfecte stage!"

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox