Shutterstock

Analyse Peen

Telers pakken het roer op de peenmarkt

2 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De hectareopbrengsten van de vroege peen vallen her en der flink tegen. Het aanbod van peen die direct verwerkt kan worden is daardoor aan de magere kant. Dat helpt de stemming onder de telers.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het krappe aanbod geeft de telers vertrouwen op de peenmarkt. Er worden links en rechts al percelen gerooid die nog niet uitgegroeid zijn en waarvan de oogst eigenlijk later gepland stond. De markt blijft daardoor schoon, wat het vertrouwen van de telers in de markt dan weer verder sterkt. Dat mag ook wel na vorige seizoen volgens verschillende handelaren. Spoelers die draaien voor de supermarkten hebben over het algemeen goed werk, maar de export richting Afrika is erg rustig. De Nederlandse peen is voor die bestemmingen gewoon te duur op het moment.

Bewaren
De hoge kosten voor het bewaren van de peen spelen ook mee in de keuzes die telers maken. Een prijs van €60 of €65 per kist plus een eventuele energietoeslag is helemaal niet ongewoon. Kun en wil je als teler die kosten maken? Als de vorst niet vroeg invalt kan het weleens een heel lange af landperiode worden.

De DCA notering voor B-peen blijft gelijk aan vorige week op gemiddeld €29 per 100 kilo. De prijsband is wel wat verder opgerekt en loopt van €27 tot €31. Het gros van de handel wordt gedaan op circa €28 per 100 kilo. Een spoeler die klem zit of voor een partij die net goed past wordt meer betaald. Ook de DCA notering C-peen blijft gelijk aan vorige week op gemiddeld €21 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden