Agrifoto

Nieuws Derogatie

LTO: 'Derogatie brengt ook akkerbouw in problemen'

6 September 2022 - Linda van Eekeres - 3 reacties

De afbouw van de derogatie vanuit Brussel en de nieuwe eisen die daarbij komen, brengen ook de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in een onwerkbare situatie. Dat stelt de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente van LTO Nederland in een persbericht. 

De derogatie wordt de komende jaren afgebouwd, van een stikstofgebruiksnorm uit dierlijke mest van 250 kilo per hectare naar 170 kilo per hectare in 2026 voor weidebedrijven die aan de voorwaarden voldoen. Niet alleen verdwijnt de derogatie, maar er komen algemene voorwaarden die ook de akkerbouw hard raken. Gisteren (5 september) stuurde Henk Staghouwer hierover een brief aan de Tweede Kamer, achteraf zijn laatste wapenfeit als landbouwminister. 

Bufferstroken van 3 meter
Vooral het verlagen van de stikstofgebruiksnormen en het verplichten van bufferstroken van 3 meter gaan er landbouwkundig en financieel flink inhakken, stelt de vakgroep van LTO. "Kunstmestvervangers zijn volledig buiten beeld geraakt en gewasderogatie als verantwoord alternatief is nog steeds onbespreekbaar. Daarbij komt dat het nu volstrekt onduidelijk is hoe de sector vanaf 1 januari 2023 moet acteren op zowel het 7e APN als het GLB en nu dus ook de derogatiebeschikking. Er wordt van ondernemers verwacht dat zij hun bedrijfsvoering aanpassen, terwijl het beleid nog niet vaststaat en het tijdspad erg kort is. Dit terwijl bouwplannen al gemaakt zijn, contracten afgesloten zijn het eerste wintergraan gezaaid is en samenwerkingsovereenkomsten zijn vastgelegd."

2023 overgangsjaar
Het is volgens LTO onontkoombaar dat 2023 een overgangsjaar wordt. "Een jaar waarin we wat ons betreft met LNV om tafel gaan om een goed perspectief te ontwikkelen, een jaar waarin we écht werk maken van verbetering van de waterkwaliteit middels de Maatwerkaanpak en waarin we voor de zomer van 2023 weten waar we aan toe zijn", aldus Tineke de Vries, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente bij LTO Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
grijze haren 7 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10900468/lto-derogatie-brengt-ook-akkerbouw-in-problemen]LTO: 'Derogatie brengt ook akkerbouw in problemen'[/url]
ik krijg meer het gevoel dat alle landbouw in Nederland moet verdwijnen, geen derogatie en toch nog met eisen komen waar niet mee te werken is
zou zeggen Brussel dat regelen de boeren hier zelf nu
het is toch nooit genoeg
kijk maar naar alle sterren en certificaten ieder jaar zwaardere eisen enz
en de boer ploegde voort en bleef........
Abonnee
boertje 7 September 2022
als je baas over je eigen bedrijf wil zijn is het heel simpel dan krijg je je subsidie gewoon niet. en daar gaan we uiteindelijk waarschijnlijk wel naartoe met al deze eisen. en om eerlijk te zijn is het grote flauwekul dat er subsidies zijn. laat de markt die prijzen maar zelf regelen veel gezonder
bert fernhout 8 September 2022
ik heb altijd al gezegd subsidie is een slechte zaak , het is nu zover dat je echt geen baas meer bent over jou bedrijf,en als het zo door gaat worden het staatsbedrijven,ik vind eigelijk dat het nu al zo is ,je moet alles vragen,maar dan ook alles en de amtenaren zijn de baas!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden