Voedselproducenten die de afgelopen jaren investeerden in warmteterugwinning plukken in de huidige energiecrisis de vruchten. Zij zijn minder afhankelijk van de prijsschommelingen voor gas en elektriciteit en besparen aanzienlijk op energiekosten.
De huidige energiecrisis houdt de agrosector flink in haar greep. Explosief gestegen gas- en elektriciteitskosten zorgen voor steeds dunnere marges. Een toenemend aantal telers kan de energierekening niet meer betalen. Investeren in verduurzaming wordt daarmee steeds noodzakelijker, stelt Frank Vanaert, bewaarspecialist bij EQUANS Refrigeration. "Waarom zou je energie inkopen, terwijl je die uit de eigen processen kunt halen? Het maakt je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en de prijsschommelingen daarvan en geeft een concurrentievoordeel."
Warmte uit koelproces hergebruiken
Systemen voor warmteterugwinning zijn zeker voor bedrijven in de agro en de voedselverwerkende industrie interessant. Vanaert: "Dat komt omdat er tegelijkertijd koeling en warmte nodig is. Bij het koelen van producten kun je warmte onttrekken die je op dat moment elders kunt inzetten. Bijvoorbeeld bij het verwarmen van productie- of kantoorruimten. Met slimme technologische oplossingen in warmteterugwinning en -opwekking kan EQUANS die bestaande energiestromen koppelen en het energieverbruik effectief verminderen."
Restwarmte zuinig opwaarderen
Is de temperatuur van de restwarmte uit het koelproces niet hoog genoeg voor een volgend proces, dan kan deze worden opgewaardeerd. "Met een warmtepomp tot 90°C en met andere technologieën tot 180°C. Voor een temperatuurlift naar bijvoorbeeld 90°C is slechts 25% elektrische energie nodig, een kwart van wat normaal aan energie nodig is. De opgewekte warmte is vervolgens te gebruiken in een proces met een grote warmtebehoefte dat normaliter met gas wordt verwarmd. Daardoor kun je het gas- en energieverbruik aanzienlijk verminderen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om zonder gas te verwarmen", legt Vanaert uit.
Duurzaam investeren loont
Dat technologie voor warmteterugwinning loont, blijkt wel uit de ervaringen van diverse opdrachtgevers van EQUANS. Witlofproductiebedrijf Nature's Gold verbruikt veel minder gas en elektriciteit doordat het de restwarmte van de koelinstallatie terugpompt naar de productieruimte. Akkerbouwbedrijf NIVU doet hetzelfde met de restwarmte uit de koelinstallatie voor aardappelen. Daardoor gaat de onderneming veel duurzamer om met kostbare energiestromen.
Koelinstallatie als warmtebron
Voedingsmiddelenproducent Zwanenberg zag de energierekening zelfs met 95% dalen door een investering in warmteterugwinning. "Hier werd water voor productie- en schoonmaakprocessen met een stoomketel opgewarmd, een kostbare operatie vanwege het hoge gasverbruik. Nu haalt een ammoniak-koelinstallatie warmte uit producten. Waar die warmte voorheen werd afgegeven aan de buitenlucht, pakt een warmtepomp die warme gassen van 30°C op. Een wisselaar in de warmtepomp zorgt ervoor dat water van 10°C daarmee wordt opgewaardeerd tot 53°C", aldus Vanaert.
Wilt u weten hoe EQUANS uw energieverbruik drastisch kan terugdringen met warmteterugwinning? Vraag dan het gratis kennisdocument 'Duurzame invulling van uw warmtebehoefte'.