Agrifoto

Analyse Peen

Spanning op de peenmarkt wordt opgevoerd

4 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Telers, spoelers en handelaren in peen hebben een totaal verschillende beleving van dezelfde markt. De spoelers zien een vraag die relatief klein is, terwijl telers vooral in de ban zijn van lagere opbrengsten. Dat zorgt voor een spanningsveld in de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het oostblok is maar beperkt aan de markt voor Nederlandse peen. Landen als Polen en Tsjechië hebben volop eigen peen. "Als je wat wil richting die landen, moeten we flink in prijs zakken", zegt een handelaar. Aan de andere kant blijft het vaste werk wel gewoon doorlopen. Belgische kopers zijn zelfs behoorlijk actief op zoek naar Nederlandse peen. Dat brengt de spoelers die het vooral van de export moeten hebben in een lastige positie. Blijf je draaien met peen die aan de dure kant (of veel te duur) is of doe je het wat rustiger aan?

Dure koeling
Telers stralen vertrouwen uit in de markt. De kosten voor koeling zijn heel sterk gestegen vergeleken met een paar jaar terug, waardoor er extra belangstelling is voor af land leveren. Alleen kan niet iedereen tegelijk de peen leveren. Vorig seizoen, toen bewaren niet loonde, zit nog vers in het geheugen. Het besef dat dit seizoen compleet anders is, dringt ook steeds meer door. De opbrengsten zijn gemiddeld genomen niet slecht, maar een echte opbrengsttopper is het zeker niet. Dat lijkt in heel Europa het geval. Dat maakt dat telers niet tegen elk bod ja zeggen en zij het in de koeling rijden van de peen als serieuze optie gaan zien.

De DCA-notering voor b-peen is met €1,50 gestegen ten opzichte van vorige week en komt gemiddeld uit op €18 per 100 kilo. Zowel de onder- als bovenkant van de notering heeft een stap gezet. De bovenkant staat op €20 en de onderkant op €16 per 100 kilo. B-peen is er op zich voldoende, maar telers zeggen makkelijk nee. Ook de c-peen heeft een stap gezet en komt uit op €21,50 per 100 kilo. Het aanbod van grove peen is beperkt en dat is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging.

Een overzicht van de peennoteringen van DCA Markets vind je hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden