Agrifoto

Analyse Peen

Verwachtingen lopen uiteen op de peenmarkt

11 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Spoelers en telers staan behoorlijk verschillende in de peenmarkt. De boer ziet het over het algemeen zitten omdat er al vroeg veel peen is geruimd terwijl de spoeler toch wat voorzichtiger is en kijkt naar de beperkte vraag vanuit Oost-Europa.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vroeg in het seizoen is al relatief veel peen afgezet, mede door tegenvallende opbrengsten van de vroege rassen. Daarmee is de nodige peen al van de markt. Dat lijkt telers te steunen in het idee dat dit seizoen prijstechnisch goed uit zal pakken. De handel en spoelers zijn daar iets minder zeker van. Ja, de kaarten voor de Nederlandse sector liggen zeker niet ongunstig geschud en de kans dat de markt ineens in elkaar wordt niet groot geacht, maar het moet nog wel allemaal gebeuren. De met de lagere opbrengsten per hectare waar we lange tijd vanuit gingen, blijkt het nu in de praktijk wel mee te vallen. De laatste weken is de peen nog hard gegroeid en er wordt op verschillende plekken melding gemaakt van topopbrengsten.

Kansen
De export naar Oost-Europa valt ondertussen tegen. Nederlandse peen is volgens lokale kopers te duur. Net als de Nederlandse telers hikken ook de Poolse en Tsjechische boeren op tegen de hoge bewaarkosten. In Oost-Europa is er daardoor veel aanbod van lokaal product en minder behoefte aan peen vanuit andere landen. Dat biedt overigens mogelijkheden voor de tweede helft van het seizoen. Alles wat in het oosten nu wordt weggewerkt blijft niet boven de markt hangen.

De DCA notering voor b-peen is ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorige week op €18 per 100 kilo. De range loopt van €16 tot €20 waarbij veruit de meeste handel rond de bovenkant van de notering wordt gedaan. Wel is het zo dat er relatief weinig handel wordt gedaan door de rustige export. Ook de DCA notering voor de c-peen blijft gelijk op €21,50 per 100 kilo.

Een overzicht van de peennoteringen van DCA Markets vind je hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden