Shutterstock

Analyse kunstmest

Kunstmestprijs blijft maar dalen, boeren wachten af

23 November 2022 - Jesse Torringa

De prijzen voor stikstofhoudende meststoffen in heel Europa blijven ook in november dalen. Inmiddels is de prijs zelfs onder de €700 per ton gedoken voor KAS, hetzelfde niveau als afgelopen zomer. Is er nog meer ruimte voor KAS om in prijs te zakken?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kunstmestproducenten in Europa kunnen door de dalende gasprijzen tegen steeds lagere productiekosten kunstmest produceren. De productie van meststoffen in Europa komt daardoor ook verder op stoom. De Europese kunstmestproductie draait nu naar schatting op 70% van de totale capaciteit. Buiten Europa dalen de prijzen ook fors. Er lijkt een voorraad te zijn waarvan een gedeelte tegen zeer hoge productiekosten is geproduceerd. Boeren en de handel lijken vooralsnog niet hard toe te slaan ondanks de prijsdalingen. Ze zijn afwachtend. Toen de prijzen afgelopen zomer stegen ondernamen ze ook geen actie. Dat terwijl de prijs van stikstofhoudende kunstmest inmiddels tot een vrijwel vergelijkbaar niveau is gedaald als het laagste punt afgelopen zomer.

KAS 'slechts' €66 per 100 kilo
Het zijn vooral de stikstofhoudende meststoffen die in een rap tempo zakken qua prijs. Fosfaat- en kalimeststoffen dalen ook, maar dat is minimaal. Dat heeft alles te maken met de beschikbaarheid en de productie van de meststoffen, waarbij voor stikstofhoudende meststoffen aardgas dient als grondstof én als energie om te produceren.

Waar er medio oktober (week 42) nog bijna €90 per 100 kilo werd betaald voor de kunstmest KAS, is dat nu €66,80 per 100 kilo geworden in week 47, volgens de weekprijzen van Farmers4All. Dat zijn de prijzen voor bigbags van 600 kilo. Wie KAS los wil storten, betaalt zelfs €64,70 per 100 kilo. De fosfaatmeststof Tripel Super 45% blijft al weken gelijk in prijs en kalizout 60 daalt licht tot €86,80 per 100 kilo.

In andere Europese landen daalden de kunstmestprijzen ook fors. Zo werd er vorige week in Duitsland een vergelijkbare prijs van €66 per 100 kilo betaald voor KAS, ruim €100 goedkoper dan eind oktober. Vergeleken met Nederland dalen ook de prijzen van kali- en fosfaatmeststoffen sneller, maar blijven deze prijzen hoog. In Frankrijk is stikstofkunstmest ammoniumnitraat op te halen voor €63 per 100 kilo uit de Franse haven Rouen, zo werd genoteerd op 18 november. Ook voor de fosfaat meststof wordt minder betaald: €80 per 100 kilo voor de fosfaat meststof Triple Super 46%. Ook in andere delen van de wereld zoals de Verenigde Staten, wordt 'slechts' $500 per ton wordt betaald voor ureum in plaats van de $800 eerder dit jaar.

Naast dat de gasprijs van grote invloed is op de productie en het aanbod op de markt, zijn er nog meer redenen die de prijzen drukken. Dat heeft te maken met de vraag, die erg laag is op dit moment. Zowel de handel als de boeren voelen zich (nog) niet genoodzaakt om zaken te doen. Alle kosten zijn het afgelopen jaar al enorm gestegen en het duurt nog wel even voordat er kunstmest gebruikt moet worden. De kunstmestvoorraden nemen ondertussen toe wat de prijzen verder onder druk zet.

Russische export naar India
Wat ook van invloed is geweest is de Russische export van meststoffen naar India. De invoer van kunstmest uit Rusland naar India steeg vanaf 1 april dit jaar met 371% met 2,15 miljoen ton, zo meldt persbureau Reuters. India worstelde met het aankopen van dure meststoffen op de wereldmarkt en wist via Rusland kunstmest met kortingen te kopen. Rusland zat tenslotte toch met hoge voorraden, die het land normaal richting Europa exporteerde. Hierdoor zaten weer andere landen waaronder China - dat normaal veel kunstmest exporteert naar India – met hogere voorraden.  Dat drukte de prijzen van kunstmest op de wereldmarkt.

Nu inslaan of risico lopen?
Het afwachten lijkt inmiddels te lonen nu de kunstmestprijzen dalende zijn. Aan de andere kant, zo hard de daling nu inzet, kan de prijs ook weer omhoog schieten. Een ruime voorraad en een productie die weer op gang komt klinkt erg positief, maar bij een onstabiele en hogere gasprijs ligt de productie zo weer aan banden en neemt de voorraad niet meer toe. Risicospreiding, een gedeelte nu inslaan en op een ander moment de rest, klinkt veelvuldig in de wandelgangen. Het is nu al merkbaar dat bij berichtgeving over een koude periode de gasprijs op de Dutch TTF Gas Futures al omhoog schiet. Daarnaast is het de vraag hoe ver de gasprijs nog kan zakken in de winter. Tot nu toe is het in Europa warmer dan gemiddeld geweest en moet de winter officieel nog beginnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden