NAJK

Interview Hilde Coolman (NAJK)

'Beleid mag vakmanschap niet in de wielen rijden'

26 December 2022 - Jesse Torringa - 5 reacties

Hilde Coolman is de nieuwe portefeuillehouder akkerbouw bij het NAJK. Zij treedt daarmee in de voetsporen van Jan Onnes die deze rol vervulde. Als jonge boerin ziet zij de akkerbouw voor een grote uitdaging staan. "We moeten ervoor waken dat we niet naar een manier van landbouw toe gaan waarin het beleid het overneemt van het vakmanschap."


Gefeliciteerd met je functie bij de NAJK, met het nieuwe GLB sta je voor een uitdagende periode....
"De akkerbouw staat inderdaad voor een uitdagende periode. De sector staat onder druk en ik hoop dat ik mij in deze positie zoveel mogelijk kan inzetten voor de toekomst van alle jonge boeren en de gehele sector. Met de nieuwe wet- en regelgeving en het GLB dat per 2023 van start gaat, vind er een behoorlijke verandering plaats in de sector."

Hilde Coolman
Hilde (26) werkt samen met haar vader, oom en neefje op een akkerbouwbedrijf in het Noord-Groningse Oudeschip en Uithuizen. Hier verbouwen zij op zo'n 150 hectare grond pootaardappelen, suikerbieten en diverse granen. Hilde is afgestudeerd in Wageningen en was de afgelopen jaren werkzaam als onderzoeker en adviseur voor het HLB. Ze wilde meer op het akkerbouwbedrijf werkzaam zijn en daarnaast iets blijven betekenen voor de agrarische sector. De functie portefeuillehouder akkerbouw bij NAJK matcht in dat plaatje daarom perfect.

Laten we gelijk met de deur in huis vallen, hoe sta je tegenover het nieuwe GLB dat vanaf 2023 van kracht is?
"Met het verdwijnen van bijvoorbeeld gewasbescherming, het nieuwe GLB en beleid ga je naar een manier van boeren toe waar een gedeelte al van tevoren is ingevuld. Als teler word je daarmee een richting op gestuurd en kan je zelf bepaalde keuzes niet meer maken. Het nieuwe beleid gaat ten koste van het vakmanschap van de teler. Hierdoor komt het vakmanschap van de teler onder druk te staan. Hij/zij heeft immers minder keuzevrijheid. Dat vind ik zonde en zou niet moeten naar mijn mening."

"Een teler kent als geen ander zijn percelen en gewassen en heeft daar hele goede ideeën bij. Ik wil zeker niet zeggen dat we niets moeten veranderen aan de huidige manier van boeren, maar de manier waarop nieuw beleid gecommuniceerd en geïmplementeerd wordt kan wel anders."

Wat kan en moet er volgens jou dan veranderen om tot een juist beleid en communicatie te komen?
"Ik hoop dat met mijn combinatie van praktijk- en onderzoekservaring ik een goede schakel kan zijn om kennis over te brengen. Ik ben van mening dat onderzoek altijd voorop staat. Maar we moeten dat eerst wel goed en breed uitvoeren en naar alle aspecten kijken voordat je alles vastzet in een beleid. Dat gebeurt niet altijd. Neem bijvoorbeeld de veldbonen in de eiwittransitie dat nu een hot item is (de teelt van veldbonen levert veel punten op in het nieuwe GLB). De teelt verandert de bedrijfsvoering, rotatie en het product moet ook afgezet worden uiteraard. Dat zijn zaken waarbij we niet overhaast conclusies moeten trekken om het maar zo spoedig mogelijk te implementeren.

Namens de NAJK leg je vooral de focus op het verdienend vermogen.
"Dat klopt, bij de NAJK is het verdiend vermogen het belangrijkste speerpunt voor het landbouwakkoord. Dit geldt namelijk niet alleen voor de akkerbouw maar uiteraard voor de gehele agrarische sector. De vaak genoemde uitspraak "Je kunt niet groen doen als je rood staat" speelt daarbij ook een belangrijke rol. Veel telers willen wel iets veranderen in de bedrijfsvoering, maar dat moet wel mogelijk zijn in het financiële plaatje. Met de nieuwe wet- en regelgeving wordt dat financieel soms wel lastiger. Ook het speelveld met de rest van Europa is van invloed daarop. Als het beleid bij ons strenger is dan bij de buurlanden, maar we halen alsnog de producten uit deze landen, dan zet je onze eigen agrarische sector buitenspel."

Het afgelopen jaar was qua kostprijsstijgingen een behoorlijk turbulent jaar, maken de prijsstijgingen dat goed?
"De prijzen voor tarwe, suikerbieten en andere producten lijken wel goed op het moment, maar we weten pas aan het einde van de rit of dat voldoende is. Ik zie het niet gebeuren dat de kostprijs weer sterk naar beneden gaat. De prijsstijgingen moeten dus ook op lange termijn standhouden om tot een positief resultaat te blijven komen."

Daar heb je als teler weinig invloed op, wat kan de teler wel doen volgens jou?  
"Ik denk dat we als akkerbouwers een denkslag moeten maken en meer op lange termijn moeten gaan plannen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwplan, teeltstrategie maar ook de inkoop van inputs voor het gewas. Met het nieuwe GLB kan dat straks ook niet anders."
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Zeewind 31 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10902233/beleid-mag-vakmanschap-niet-in-de-wielen-rijden]'Beleid mag vakmanschap niet in de wielen rijden'[/url]
Wat een TOP introductie. Dat komt helemaal goed met Hilde. Eerst onderzoeken wat kan, dan afzet mogelijkheden voor voldoende profijt.
Tip: betrek jonge ondernemers bij keuze impressies. Samen Sterk in de aanval met Beleid. Laat je niet bedotten door de overheid!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 31 December 2022
Een mooie introductie en een goed advies van Zeewind om vooral de jongere ondernemers te betrekken in het proces. De opkomst van de veldbonen vind ik geweldig omdat het echt de "nederlandse sojabonen" genoemd kunnen worden met een rendement van 6.000 - 8.000 kg/ha wat vergelijkbaar is met de productie van de top sojabonen bedrijven hier in Brazilië. Ik hoop wel dat het zaaigoed beschermd zal worden tegen GMO-praktijken. De lokale krachtvoer productie zoals die beschreven wordt met tarwe/veldbonen maakt de import van sojabonen voor een groot deel overbodig.
ikke 31 December 2022
Deze kilo`s zijn wel voor de winterteelt, deze is niet overal geschikt voor, als de kg al gehaald wordt
Abonnee
Tijdbom 1 Januari 2023
ikke schreef:
Deze kilo`s zijn wel voor de winterteelt, deze is niet overal geschikt voor, als de kg al gehaald wordt
Klopt,maar ik ben ondernemer , en wil een zo goed mogelijk rendement/ha.
Abonnee
Zeeuw 1 Januari 2023
Belangrijk voor de toekomst van de jonge ondernemers : zorg voor een goed netwerk met weten#chappers die de landbouw in brede zin positief gezind zijn. Waarom: de malversaties in de N-crisis zijn ongekend. Denk hierbij aan: LMN meetpunten NH3 concentratie, NO3 meetpunten waterkwalliteit Rijkswaterstaat/RWZI’s/CBS en niet te vergeten RIVM en BIJ12 EN het ministerie LNV die hier regie in heeft. Hoe weet ik dat: uit rapportanalyses en verschil in rapporten voor Nederlaandse publikaties en Rapportages naar EU . Voor nieuwsgierigen zoek op … Stichting agrifacts.nl…. De bet4ouwbare overheid is ver weg, het zijn nu malafide landrovers met uitvoe4ingen in de provincies, pas op!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden