De prijzen die biologische boeren krijgen voor hun producten zijn in 2022 beduidend minder hard gestegen dan bij gangbare producten het geval is. Hierdoor is de economische prikkel voor Duitse boeren om over te schakelen het afgelopen jaar afgenomen, schrijft de Deutscher Bauernverband in het jaarverslag. Dit terwijl de Duitse overheid de ambitie heeft om het aandeel biologisch areaal tegen 2030 te vergroten naar 30%, bijna een verdrievoudiging.
Eind 2021 waren er in Duitsland 36.300 biologische landbouwbedrijven (14%) met een areaal van in totaal meer dan 1,8 miljoen hectare. In 2011 ging het nog om 7,5% van de boerderijen. Het aandeel biologische landbouwgrond in het totale areaal is in 2021 gestegen naar 10,9% (een jaar eerder 10,3%). In 2011 was dat nog 6,1%. De Duitse overheid wil dat tegen 2030 30% van de landbouwgrond biologisch wordt bewerkt. Daarmee is Duitsland erg ambitieus, het doel van de Europese Commissie is een kwart biologisch landbouwareaal in de EU. Nederland streeft 'slechts' 15% na, maar daar moet bij gezegd worden dat hier volgens CBS-cijfers in 2021 4% van het areaal biologisch was.
In 2022 is de situatie totaal anders
Eind vorig jaar was er nog redelijk veel belangstelling voor omschakeling onder Duitse boeren. Volgens de Duitse landbouweconomische barometer van december 2021 was 20% van de Duitse boeren daarin geïnteresseerd, vooral in Zuid-Duitsland. De ondervraagde boeren noemden redelijke producentenprijzen, verzekerde afname en voldoende financiële middelen als belangrijke voorwaarden. Cijfers van dit jaar zijn niet bekend, maar of de animo nog zo groot is, valt te bezien.
Door de hoge voedselprijzen, veroorzaakt door de oorlog in de Oekraïne en de energiecrisis, kiest de consument voor goedkopere producten en discounters. "Dat staat in schril contrast met het recordjaar 2020, toen de verkoop van biologische voeding als indirect gevolg van corona sterk was gestegen", aldus de boerenbond. "Consumenten konden tijdens de coronaperiode nauwelijks reizen, restaurants gingen dicht en het budget voor de boodschappen was navenant hoog. In 2022 is de situatie totaal anders."
Door een lagere opbrengst en een hogere werkdruk zijn biologische boeren afhankelijk van hogere producentenprijzen en biologische premies om economisch te overleven volgens de boerenbond. Tijdens de doorgaans twee jaar durende overgangsfase van een boerderij van conventionele naar biologische landbouw zijn er ook omschakelingskosten die slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door biologische overheidssubsidies, die in de Duitse deelstaten in hoogte variëren. In 2021 werd in Duitsland in totaal €392 miljoen uitgegeven uit fondsen van de Europese Unie, de federale overheid en de deelstaten voor bevordering van de biologische landbouw.
Economische prikkel
De producentenprijzen voor biologisch voedsel zijn in 2022 beduidend minder gestegen dan voor gangbaar, aldus de Deutscher Bauernverband. "De prijsverschillen tussen conventionele en biologische goederen zijn op bijna alle gebieden kleiner geworden. De economische prikkel voor gangbare boeren om over te stappen op biologische landbouw is daarmee op dit moment afgenomen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10902267/omschakelen-voor-duitse-boer-minder-aantrekkelijk]Omschakelen voor Duitse boer minder aantrekkelijk[/url]
de eerste 2 zijn goede dingen voor de boer als er honger komt is dat goed voor de boer want dan is er meer vraag dan aanbod
de handjes die moeten helpen daar wordt hard aan gewerkt met machines met camera ,s
o ja ik spuit ook liever ben een gangbare akkerbouwer