Shutterstock

Nieuws Biologisch

Omschakelen voor Duitse boer minder aantrekkelijk

28 December 2022 - Linda van Eekeres - 7 reacties

De prijzen die biologische boeren krijgen voor hun producten zijn in 2022 beduidend minder hard gestegen dan bij gangbare producten het geval is. Hierdoor is de economische prikkel voor Duitse boeren om over te schakelen het afgelopen jaar afgenomen, schrijft de Deutscher Bauernverband in het jaarverslag. Dit terwijl de Duitse overheid de ambitie heeft om het aandeel biologisch areaal tegen 2030 te vergroten naar 30%, bijna een verdrievoudiging.

Eind 2021 waren er in Duitsland 36.300 biologische landbouwbedrijven (14%) met een areaal van in totaal meer dan 1,8 miljoen hectare. In 2011 ging het nog om 7,5% van de boerderijen. Het aandeel biologische landbouwgrond in het totale areaal is in 2021 gestegen naar 10,9% (een jaar eerder 10,3%). In 2011 was dat nog 6,1%. De Duitse overheid wil dat tegen 2030 30% van de landbouwgrond biologisch wordt bewerkt. Daarmee is Duitsland erg ambitieus, het doel van de Europese Commissie is een kwart biologisch landbouwareaal in de EU. Nederland streeft 'slechts' 15% na, maar daar moet bij gezegd worden dat hier volgens CBS-cijfers in 2021 4% van het areaal biologisch was. 

In 2022 is de situatie totaal anders
Eind vorig jaar was er nog redelijk veel belangstelling voor omschakeling onder Duitse boeren. Volgens de Duitse landbouweconomische barometer van december 2021 was 20% van de Duitse boeren daarin geïnteresseerd, vooral in Zuid-Duitsland. De ondervraagde boeren noemden redelijke producentenprijzen, verzekerde afname en voldoende financiële middelen als belangrijke voorwaarden. Cijfers van dit jaar zijn niet bekend, maar of de animo nog zo groot is, valt te bezien.

Door de hoge voedselprijzen, veroorzaakt door de oorlog in de Oekraïne en de energiecrisis, kiest de consument voor goedkopere producten en discounters. "Dat staat in schril contrast met het recordjaar 2020, toen de verkoop van biologische voeding als indirect gevolg van corona sterk was gestegen", aldus de boerenbond. "Consumenten konden tijdens de coronaperiode nauwelijks reizen, restaurants gingen dicht en het budget voor de boodschappen was navenant hoog. In 2022 is de situatie totaal anders."

Door een lagere opbrengst en een hogere werkdruk zijn biologische boeren afhankelijk van hogere producentenprijzen en biologische premies om economisch te overleven volgens de boerenbond. Tijdens de doorgaans twee jaar durende overgangsfase van een boerderij van conventionele naar biologische landbouw zijn er ook omschakelingskosten die slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door biologische overheidssubsidies, die in de Duitse deelstaten in hoogte variëren. In 2021 werd in Duitsland in totaal €392 miljoen uitgegeven uit fondsen van de Europese Unie, de federale overheid en de deelstaten voor bevordering van de biologische landbouw.

Economische prikkel
De producentenprijzen voor biologisch voedsel zijn in 2022 beduidend minder gestegen dan voor gangbaar, aldus de Deutscher Bauernverband. "De prijsverschillen tussen conventionele en biologische goederen zijn op bijna alle gebieden kleiner geworden. De economische prikkel voor gangbare boeren om over te stappen op biologische landbouw is daarmee op dit moment afgenomen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
econoom 28 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10902267/omschakelen-voor-duitse-boer-minder-aantrekkelijk]Omschakelen voor Duitse boer minder aantrekkelijk[/url]
dat snapt toch iedereen. het dwingend opleggen van bio teelt zonder markt gaat niet werken.

even de nadelen op een rijtje van biologische landbouw.

1. minder opbrengenst, dus minder voedsel
2. meer misoogsten, dus hoger risico voor de boer maar ook voor de burger op honger.
3. er is geen arbeid beschikbaar om het handwerk op de percelen te doen. nu al veel misstanden onder buitenlandse arbeiders bij bioboeren.
4de wereld betaald een betere prijs voor onze gewone landbouwproducten. denk aan melkpoeder en frites. ze willen die bijproducten niet. te veel kans op ziekte insteek.
5. biologische landbouw is minder duurzaam dan gewone landbouw.


succes franske timmermans ouwe klimaatdramer, groene kabouter
Abonnee
frog 29 December 2022
De grootste biodiversiteit killer is onze eigen vette Frans met zijn biomassa bos kap.
Abonnee
gerard 29 December 2022
de eerste 2 zijn goede dingen voor de boer als er honger komt is dat goed voor de boer want dan is er meer vraag dan aanbod
de handjes die moeten helpen daar wordt hard aan gewerkt met machines met camera ,s
o ja ik spuit ook liever ben een gangbare akkerbouwer
normaal 29 December 2022
onzin machines met camera klinkt mooi maar wekt niet.

blijft handwerk en daar zijn veel mensen voor nodig

punt 1 de mensen zijn er niet/willen niet meer

punt 2 de loonkosten kunnen simpelweg niet betaalt worden van een rood saldo.

dus stop met die wensdenkers en beloon het gangbare wat meer!
is iedereen bij gebaat veilig/genoeg/en betaalbaar voedsel meer moet dat niet zijn.
en probeer dit niet om te buigen beste mensen want dat kost bakken vol geld en gaat nooit werken
Abonnee
Zuidwesten 29 December 2022
gerard schreef:
de eerste 2 zijn goede dingen voor de boer als er honger komt is dat goed voor de boer want dan is er meer vraag dan aanbod
de handjes die moeten helpen daar wordt hard aan gewerkt met machines met camera ,s
o ja ik spuit ook liever ben een gangbare akkerbouwer
Als er honger komt is helemaal niet goed, dan begrijp je niks van de wereld. In de hoorn van Afrika hebben ze ook honger, brengt ons niets, want mensen hebben geen cent te makken. Als je honger hebt is er namelijk meer aan de hand, dan is alles naar de kloten. Met een volle maag, kun je werken en produceren, verdien je geld en kun je eten blijven kopen. Met een lege maag ga je dood en dan kun en hoef je niet meer te eten.
Abonnee
Zeewind 29 December 2022
Beste redactie: stuur dit artikel naar ene Jan Willem van derBerg van Ing-bank met devraag: doe er wat mee en kom met een nuttig advies dat ik begrijp. Neem anders ontslag in die functie en wordt schillenboer, dat is een nobel beroep in de kringloopketenbenadring. Dan kan de RABO dat in zijn modelberekeningen opnemen na advies van Van der Wal- Indesloot
Abonnee
gerard 29 December 2022
als afrika zo arm is waarom gaan er dan zoveel wapens naar toe
dat is echt niet voor liefdadigheid
Afrika is een schat rijk continent ze hebben bijna alles
geld zit er een beetje raar verdeelt
maar ik bedoel in Europa als er maar iets te kort is, gaat de prijs al omhoog
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden