Olaf Schulz / Shutterstock.com

Nieuws Meststoffen

Kunstmestfabrikanten boeken riante winsten

14 Februari 2023 - Jesse Torringa

De zeer hoge en sterk fluctuerende energiekosten hebben voor kunstmestproducenten OCI en Yara niet verkeerd uitgepakt. Beide bedrijven hebben fors hogere winsten in het afgelopen boekjaar geboekt. Terwijl zij in die periode in een bijzondere kunstmestmarkt, ook als gevolg van het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een jaar geleden, juist minder kunstmest hebben geproduceerd.

OCI heeft vandaag 14 februari de resultaten van het laatste kwartaal en dus het boekjaar 2022 bekendgemaakt. De inkomsten stegen in 2022 met 54% tot US $9,7 miljard. De nettowinst steeg tot $1,3 miljard, een groei van 84% vergeleken met 2021. En dat was nog niet eens naar tevredenheid van de aandeelhouders, die hadden gerekend op een hoger bedrijfsresultaat (EBITDA) over het vierde kwartaal. De koers van OCI daalde daardoor naar het laatste punt sinds de 15 juli van het vorige jaar.

Kunstmestgigant Yara maakte eerder deze maand de jaarcijfers al bekend. De omzet nam met 45% toe van € 14,8 miljard tot € 22,4 miljard. Yara, bekend van de kunstmestfabriek in Sluiskuil (Zeeuws-Vlaanderen), zag de winst zelfs met de factor 7 toenemen. In 2021 boekten zij nog €350 miljoen winst, 2022 sloten zij af met €2,6 miljard.

Lagere productie, meer winst
Daarmee weten de producenten ondanks de torenhoge en fluctuerende energiekosten toch donkergroene cijfers te schrijven. Beide bedrijven schroefden de productie terug op meerdere locaties in de wereld. De afzet van kunstmest en ammoniak nam in Europa af met 19% volgens Yara. In Noord- en Zuid-Amerika met een kwart. OCI zette ook minder product af. De kunstmestprijzen stegen door de schaarste die er ontstond. Daardoor konden de kunstmestfabrikanten dus minder kunstmest afzetten, maar wel een veel hogere marge realiseren voor hun product.

Van € 30 naar € 90 per 100 kilo
In de laatste maanden van 2021 deden de kunstmestprijzen al een stap omhoog vanwege stijgende kosten, met name door het duurdere gas. De prijzen stegen toen al met enkele euro's per 100 kilo kunstmest tot €30 á €35 per 100 kilo voor KAS. De Europese boer, die in het voorjaar pas het gros van de kunstmest inslaat, had toen geen haast met kopen. Ook niet in februari toen Rusland Oekraïne binnenviel en de prijzen opnieuw fors stegen, nadat de fabrikanten wegens de hoge energiekosten gingen snijden in de productie.

De schaarste in kunstmest nam toe. De boer die het langste wachtte, betaalde in de lente de hoofdprijs tot wel €90 per 100 kilo. Inmiddels is de kunstmest en ammoniakproductie nog altijd niet volledig hervat, zo gaf Yara eerder aan. Maar wie naar de huidige prijzen voor stikstofhoudende kunstmest kijkt, ziet dat de prijzen al bijna gehalveerd zijn vergeleken begin vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Analyse Kunstmest

Kunstmestproductie nog altijd niet op volle toeren

Analyse meststoffen

Kunstmestprijzen in Europa voor nu nog stabiel

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox