Shutterstock

Analyse Peen

Peenmarkt probeert de uienmarkt te kopiëren

17 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Verschillende spelers op de peenmarkt roeren zich behoorlijk. Telers hebben het idee dat de beer nu echt los is en sommige handelaren en spoelers gaan daar voor een deel ook wel in mee. De markt maakt vreemde sprongen volgens verschillende insiders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt laat een gestaag stijgende lijn omhoog zien en verschillende spelers proberen nu een vergelijkbare truc uit te halen op de peenmarkt. Zolang telers massaal de deuren van de koeling dicht houden, lukt het om de telersprijs op te voeren. Er spelen veel verschillende belangen een bepaalde spelers proberen de markt naar hun hand te zetten. Daar is zeker niets mis mee maar dat moet je als teler wel in je achterhoofd houden.

Geen relatie met vraag
De huidige handel op de boer heeft echter niet zo veel meer te maken met wat er op de exportmarkt gebeurt volgens verschillende spoelers. "Nederlandse peen was eigenlijk al te duur volgens een spoeler en als je nu tegen dagprijs peen op de teler bijkoopt voor directe verwerkingen en dat naar de klanten doorzet, ben je gelijk klaar met spoelen", aldus een verwerker. Spoelers met veel Nederlandse retailklanten kunnen nog wel aardig uit de voeten met de huidige telersprijzen. Die hebben echter vaak ook een behoorlijke eigen voorraad. Die wordt nu vaak tegen een heel behoorlijke marge weggespoeld.

De DCA-notering van b-peen heeft deze week een stap omhoog gedaan naar €34 tot €42 per 100 kilo. Voor c-peen komt de DCA notering uit op €36 tot €46 per 100 kilo. De spreiding in de prijzen is erg breed. Dat komt deels door verschillen in kwaliteit, maar ook tussen spoelers zitten hele grote verschillen, afhankelijk van de bestemming waar ze voor draaien en de kwaliteit en maat die daarvoor nodig is.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden