Shutterstock

Analyse suiker

Suikerprijs weet van geen ophouden en stijgt door

7 Maart 2023 - Jesse Torringa

De rally waarin de suikermarkt zit, blijft maar door denderen en kent geen rempedaal. De spotprijzen in Europa doen wederom een flinke stap omhoog door de lagere productie en krappere voorraden. De suikerproductie aankomend seizoen staat ook onder druk, gelet op het krimpende areaal.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al maanden is de Europese suikermarkt bezig met een klim, waarbij het hoogste punt nog niet in zicht is. Momenteel is de gemiddelde prijs in Europa voor een ton witte suiker gestegen tot €655 per ton in de maand december, zo meldt de Europese Commissie (EC). Daarmee ligt de suikerprijs maar liefst €234 per ton hoger dan in december 2021, oftewel een stijging van bijna 52%. De gemiddelde prijs nam in januari en februari ook weer toe, zo is de verwachting. Vergeleken november steeg de prijs €33 per ton. De Europese suikermarkt is vooral verhit door de lagere suikerproductie van het afgelopen seizoen. Maar ook mondiaal gezien zijn de voorraden krapper dan eerder werd verwacht.

De suikerprijs in Europa verschilt behoorlijk per regio en is afhankelijk van de schaarste van het product. Met name in Zuid-Europa liggen de prijzen fors hoger. Daar lag de gemiddelde prijs in december zelfs op €845 ton witte suiker. In West-Europa is de gemiddelde prijs met €624 per ton het laagst. 

Hoge bietenprijs onvoldoende 
Met de bietenprijzen die dit jaar betaald worden, is de teelt een stuk aantrekkelijker geworden. Maar in Europees opzicht lijkt het areaal opnieuw kleiner te worden. Het Europese areaal daalt al jaren en ook afgelopen jaar vielen de opbrengsten lang niet overal mee, zoals in Frankrijk bijvoorbeeld. Voor aankomend seizoen verwacht de Franse bietentelers groep CGB dat het areaal zal dalen tot 378.000 hectare, 7% lager dan in 2022 en het laagste areaal in 14 jaar. Telers zien het somber in nadat de teelt lastiger wordt door droogte en het inperken van gewasbeschermingsmiddelen. Ook nu kampt Frankrijk met een bijzonder droog voorjaar in meerdere regio's.

In Nederland is het lastig in te schatten waarop het areaal suikerbieten zal uitkomen. Met de gewasopbrengsten in Nederland en de bietenprijs vinden telers het in Nederland een interessante teelt, maar vanwege het nieuwe GLB is het de vraag of de teelt kan uitbreiden in areaal. Cosun Beet Company verwacht geen daling, maar gaat voorlopig uit van "een klein plusje, we verwachten geen daling" zo geeft Directeur Agrarische Zaken Arno Huijsmans van Cosun aan.

Suikernoteringen
Op zowel de Amerikaanse als Europese termijnmarkt zijn de suikercontracten wederom gestegen vergeleken 1 maart. Op het moment van schrijven staat het ruwe suikercontract op $20,97 cent per pond, circa 2% hoger dan de slotkoers op 1 maart. De notering ligt wel lager dan het hoogste punt dat in februari werd bereikt van $22,09 cent per pond, maar de rally gaat door en de weg naar boven is ingezet.

Het witte suikercontract in London is gestegen en staat op het moment van schrijven op €586 per ton witte suiker en ligt ook 2% hoger vergeleken met de koers op 1 maart. Gisteren (maandag 6 maart) klom de notering zelfs even naar €589 per ton witte suiker.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox