Eigen foto

Nieuws Weer

Extreem droge winter baart boeren zorgen

6 Maart 2023 - Niels van der Boom

Het voorjaar is in veel Europese landen zeer vroeg van start gegaan en onder bijzonder droge omstandigheden. Een gebrek aan neerslag in de vorm van regen en sneeuw heeft de broodnodige vochtreserves niet of nauwelijks aan kunnen vullen.

De winter is op veel plekken in Europa warm verlopen en met weinig neerslag. Zowel in de vorm van regen als sneeuw. Nederland vormt wel een beetje de uitzondering. De winter verliep weliswaar zacht, van minder neerslag was nauwelijks sprake. Het landelijk gemiddelde komt uit op 208 millimeter en dat is vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde. Dat is vooral te danken aan een kletsnatte januari. In februari viel daarentegen maar 20 millimeter.

Mesteizoen verloopt zeldzaam mooi
Begin februari al konden akkerbouwers mondjesmaat daardoor het land op om de grond te bewerken en uien te planten. Ook het mestseizoen is zeldzaam rustig verlopen. Waar normaal regen en vorst nog weleens voor een week of twee oponthoud zorgen hebben de bemesters nu al bijna drie weken kunnen draaien. Het is niet altijd overal even droog, maar overvolle mestkelders zijn tijdig leeg gereden. Ook naar de akkerbouw vloeit mondjesmaat wat drijfmest waar de omstandigheden het toelaten.

In onder andere Frankrijk wordt de noodklok geluid over de huidige neerslagtekorten. Vooral in het zuiden en zuidoosten is het erg droog. Lokale overheden hebben een verbod op de bouw van zwembaden in het leven geroepen, die minimaal vijf jaar duurt. President Macron riep afgelopen week op om op nationaal niveau zuinig met water om te springen. De afgelopen dertig dagen is nauwelijks neerslag gevallen. Sinds 1959 is dat niet gebeurd. De grondwaterniveaus en waterspaarbekkens staan nog op een zeer laag niveau na het droge jaar 2022. Smeltwater uit de Alpen en Pyreneeën vult de reserves maar nauwelijks aan omdat er extreem weinig sneeuw is gevallen.

Gebrek aan smeltwater
In Duitsland is de situatie niet zo dramatisch als in Frankrijk, maar het gebrek aan sneeuw zorgt ook daar voor zorgen. Smeltwater is een belangrijke vochtbron, ook voor de landbouw. Het traditioneel droge Oost-Duitsland merkt duidelijk de gevolgen van een buitengewoon warme winter met weinig regen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is sprake van droogte, en dan met name het oosten van Engeland. Het land mag dan de naam hebben nat te zijn, deze winter ligt dat anders. Vorig jaar haalde akkerbouwers in het land nog een goede (graan)oogst binnen ondanks extreme droogte. De vochtreserves zijn echter niet aangevuld waardoor seizoen 2023 nu al één-nul achterstaat.

Rivieren gevaarlijk laag
Zuid-Europa kampt eveneens met enorme droogte. Vooral Italië is nog lang niet hersteld van de droogste zomer in 70 jaar tijd, maar inmiddels is alweer sprake van de volgende droogte. Eén waarbij de kanalen van het pittoreske Venetië droogvallen en ook de rivieren gevaarlijk laag staan. Dat geldt overigens ook voor grote rivieren als de Rijn en Maas, die afgelopen zomer veelvuldig in het nieuws waren. Waterstanden zijn bijzonder laag en door een gebrek aan sneeuw komt daar weinig aanvoer bij. Overigens kampt Europa al enkele jaren met een relatief droge situatie, maar na de droogste zomer in 500 jaar is de situatie nu extra prangend.

De droge situatie zorgt ervoor dat ook elders in Europa akkerbouwers een vliegende start maken. Vooral voor de bemesting en het zaaien van de zomergranen. Voor suikerbieten is het nog aan de vroege kant. De terugkeer van enkele dagen winters weer – met temperaturen licht onder nul en kans op wat sneeuwval – zorgen deze week voor een tempering in de stemming. De gematigde temperaturen in de laatste drie maanden zorgen ervoor dat de wintergranen en het koolzaad er nu prima voor staan in Noord-Europa. De zaaiomstandigheden afgelopen herfst waren gunstig. Houdt de droogte aan, dan zijn de gevolgen hiervan later dit voorjaar wel merkbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.

Meer over

weeragroweer
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden