Agrifoto

Analyse mest

Uitrijdseizoen drijfmest tot nu toe een fiasco

30 Maart 2023 - Jesse Torringa

De neerslag houdt de mestmarkt nog altijd in zijn greep. En wie verder kijkt ziet dat de tijd begint te dringen. Hierdoor neemt de druk verder toe op de mestmarkt. Dat resulteert niet in de verwachte prijsdaling. Sterker nog, de rundveedrijfmestnoteringen van DCA nemen zelfs licht toe. Een serieuze daling van de mestprijzen is daarmee mijlenver weg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen dagen kon er wederom weinig mest worden uitgereden dankzij de aanhoudende neerslag. Intermediairs en loonwerkers geven aan dat er her en der wel iets uitgereden wordt, maar de meeste kuubs blijven in de put zitten. De uitrijomstandigheden vallen gewoonweg niet mee. Akkerbouwers worden soms gedwongen om nu drijfmest uit te laten rijden, doordat de tarwe groeit als kool bij de huidige temperaturen. Ook zijn er boeren die besloten hebben het uitrijden te laten varen. Zij kiezen voor een kunstmestgift. Kunstmest wordt namelijk nog iedere week goedkoper. Inmiddels wordt KAS voor onder de €40 per 100 kilo bezorgd op het erf.

Prijs rundveedrijfmest stijgt
Doordat de mogelijkheid om mest uit te rijden steeds korter wordt zet dat de mestmarkt verder onder druk. Daarnaast zitten de mestputten op veel plekken 'goed vol', zo geven intermediairs aan. Het aanbod van mest is dit seizoen ruim, vooral rundveedrijfmest, hoewel dat per regio kan verschillen. Op dit moment blijven de prijzen overwegend gelijk, maar de ruimte voor een prijsdaling wordt dit seizoen steeds kleiner. De rundveemestprijzen lopen in sommige regio's zelfs wat op. De inschatting van sommige mestintermediairs is dat - wanneer er niet snel uitgereden kan worden - de prijs mogelijk nog verder stijgt. De prijs van varkensdrijfmest blijft deze week overwegend gelijk.

De weersvoorspelling voor de komende tijd ziet er beduidend gunstiger uit om mest uit te rijden, al volgen eerst nog een paar natte dagen. Daarna wordt het droger. Met name de kleigronden moeten nog wel flink opdrogen voordat de sleepslangbemester daar overheen kan. Zicht op prijsdalingen is er dus niet op de mestmarkt. De druk moet eerst van de ketel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden