Agrifoto

Nieuws suikerbieten

Bietenzaai dreigt laatste sinds telling te worden

13 April 2023 - 3 reacties

De bietenzaai loopt tot nu toe ver achter op andere jaren en dreigt zelfs de laatste te worden sinds de telling vanaf 2003. De latere zaai zal zich naar verwachting uiten in een lagere suikeropbrengst. De enige regio waar wel fors gezaaid is afgelopen week is op de Noordelijke Klei.

De neerslag heeft er afgelopen weken voor gezorgd dat de bietenzaaimachines het land maar nauwelijks op konden komen. Afgelopen week (week 14) was de grond voor het eerst pas bekwaam genoeg om hectares in te zaaien. In totaal is er tot nu toe ruim 6.000 hectare gezaaid, ofwel ruim 7% van het verwachtte areaal dit seizoen. Dat meldt Cosun Beet Company.

De gezaaide hectares zijn vooral te danken aan het Groningse gebied het Oldambt, waar vorige week bijna 90% al is gezaaid. Daardoor gaat de regio Noordelijke Klei aan kop met 30% met de bietenzaai. Telers uit andere regio's hebben slechts enkele procenten weten te zaaien.

Latere bietenzaai gaat opbrengst kosten
De gemiddelde zaaidatum dreigt de laagste te worden sinds dat wordt bijgehouden vanaf 2003. Met de neerslag van afgelopen dagen stevenen we af op een gemiddelde zaaidatum die na 20 april ligt. Jaren die daar het dichtstbij in de buurt komen zijn 2008 en 2018 met beiden een gemiddelde zaaidatum van 16 april. Cosun Beet Company gaat er volgens een modelberekening vanuit dat deze latere zaaidatum opbrengst gaat kosten. Onder een gemiddeld verloop van het seizoen zal dit 750 kilogram aan suikeropbrengst per hectare minder opleveren, zo meldt Cosun.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
juun 13 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10903753/bietenzaai-dreigt-laatste-sinds-telling-te-worden]Bietenzaai dreigt laatste sinds telling te worden[/url]
achja zomer moet het toch doen. als we weer zo n zomer krijgen als vorig jaar met goede plantbestande overal zijn de opbrengsten vaak niet slecht.
Abonnee
xx 14 April 2023
Met de late zaai lopen we theoretisch 750 kg suiker per ha mis, ( 5 % ) maar het seizoen is nog lang.
Met iets later oogsten kunnen we ook wat winnen.
Abonnee
Tijdbom 14 April 2023
Beste mensen. Ik heb vroeger wanneer we vroeg zaaiden veel over de grond gekropen om de toestand van de opkomst te bezien. We zaaiden toen veelal op 12 cm,om geleidelijk naar die 20 cm te gaan. Ondanks het vroege dikke zaaien waren er ook opkomstproblemen. In 1974 ben ik helemaal op eigen benen komen te staan,en ben na enkele jaren zo rond half april gaan zaaien,dat kon 10 april zijn maar ook 20 april.Dat is me tot dat ik enkel jaren geleden eigen goed bevallen. Nog vocht in de grond,minder onkruiden,gelijke opkomst hetgeen onkruidbestrijding iets gemakkelijker maakt,en dat werkt best plezierig. Beste mensen,geen paniek,de grond kan de komende dagen lekker opwarmen,en dan zijn we vertrokken toch. Ja zoals xx zegt: theoretisch kan de opbrengst minder zijn,maar dat is moeilijk te achterhalen. Veel succes en veel werkplezier.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Nieuws 7e Actieprogramma

Teleurstelling bij Cosun om winterteeltenlijst

Nieuws Agribusiness

Cosun wil versneld groei in biobased oplossingen

Nieuws Jaarcijfers

Cosun nog niet content met fors verbeterde resultaten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox