Agrifoto

Analyse Peen

Goede grove peen, daar zoeken kopers naar

14 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Allemaal verschillende en vaak nog eens tegengestelde belangen maken het er niet makkelijker op te duiden wat er op de peenmarkt gebeurt. Qua export richting Oost-Europa is het niet overdreven druk, maar het is ook weer niet zo dat er helemaal niets gebeurd. Datzelfde gaat ook op voor de handel op de boer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In aanloop naar Pasen viel de vraag naar peen bij diverse spoelers niet mee. Nu Pasen achter de rug is, hoor je juist weer wat meer geluiden dat de vraag weer niet tegenvalt. De spoelers die het in belangrijke mate moeten hebben van de Oost-Europa export, hebben wel moeite om orders binnen te halen. Met de peen die een paar weken terug is gekocht voor €400 per kist of meer, kan je nu niet makkelijk uit de voeten. Deze groep spoelers is nu nauwelijks aan de markt. Daarvoor moet de prijs nog een flinke stap terug doen. Aan de andere kant van het spectrum staan de spoelers met veel vaste klanten (vers- en supermarkt) en die een belangrijk deel van hun werkvoorraad hebben vastgelegd. Die zeggen eerder: 'laten we de prijs er maar ophouden'. De afnemer hoor je dan minder snel en wellicht valt er dan nog wat te verdienen aan de €400 plus kisten.

Vraag naar grof
De DCA-noteringen voor peen blijven gelijk deze week. Voor B-peen loopt de prijsrange van €52 tot €66 per 100 kilo. De ene handelaar zit vooral op de onderkant van de notering, terwijl de ander op de bovenkant zit. Er tussen in zitten er maar weinig. De DCA Notering C-peen loopt van €60 tot €70 per 100 kilo. Vraag is er wel, mede omdat er weinig C's uit de B's worden gespoeld, maar aanbod is er nauwelijks. De markt voor C-peen voelt dan veel vaster aan de voor de B-peen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden