Shutterstock

Nieuws Veredeling

Canada neemt belangrijke horde in toelating GMO

9 Mei 2023 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het Canadese landbouwministerie heeft een belangrijke nieuwe stap genomen in het toestaan van genetische modificatie bij de veredeling van gewassen. Daarmee is een toelating voor technologieën als Crispr-Cas een grote stap dichterbij gekomen. Eén belangrijk onderwerp moet nog behandeld worden. Dat is het gebruik van GM-gewassen in veevoeders.

Om genetische modificatie (GMO) van gewassen mogelijk te maken in Canada – bijvoorbeeld om planten beter resistent te maken tegen droogte – zijn drie belangrijke dossiers die moeten worden behandeld: de gezondheid voor mensen, de impact op het milieu en tot slot de impact op de veehouderij.

Geen GMO-label
Een jaar geleden publiceerde Health Canada al nieuwe eisen voor het veredelen van planten met GM-technologie, zoals bijvoorbeeld Crispr-Cas. Daarmee werd de eerste horde genomen. Begin mei maakte landbouwminister Marie-Claude Bibeau bekend dat het ministerie genetische modificatie erkend als toegestaan onderdeel van het veredelingproces. Voedselwaakhond CFIA heeft zijn eisen hiertoe aangepast. Concreet betekent het dat cultivars die tot stand zijn gekomen met hulp van genetische modificatie niet als zodanig worden aangemerkt. Wel moet de nieuwe soort niet afwijken van de originele plant en mag er geen gevaar zijn voor de omgeving. Het is niet toegestaan om verschillende soorten DNA met elkaar te kruisen.

Volgens minister Bibeau is het belangrijk dat plantveredelaars over nieuwe veredelingstechnieken kunnen beschikken. Ze zijn veel sneller dan traditionele methoden en zorgen voor meer mogelijkheden. "Genetisch gemodificeerde rassen zijn net zo veilig voor mensen, dieren en het milieu als traditioneel veredelde gewassen", zegt ze. Als het aan de minister ligt komen er snelle rassen op de markt die minder kunstmest en gewasbescherming vereisen en die bijvoorbeeld beter tegen droogte kunnen.

Database
Het feit dat GMO niet meer als buitenbeentje wordt gezien betekent volgens de minister niet dat er helemaal niet naar wordt gekeken. Een database – de Canadian Variety Transparency Database – moet straks van ieder ras of cultivator gaan registreren en welke veredelingstechniek daarbij is gebruikt. Veredelingsbedrijven hebben enthousiast gereageerd op het nieuws, waar ze al bijna tien jaar op zitten te wachten.

Nog niet alles is in kannen en kruiken. De laatste stap – de gegarandeerde veiligheid bij veevoeders – moet nog worden genomen. Een consultatieperiode voor het onderwerp wordt dit jaar gestart. Pierre Petelle, CEO van CropLife Canada – de brancheorganisatie voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen – zegt tegen Real Agriculture dat er mogelijk dit jaar nog een besluit kan komen. Veel analyse is al uitgevoerd waardoor het onderwerp relatief snel kan worden behandeld.

Gevolgen voor Nederland
Veredelaars van bijvoorbeeld pootaardappelen of uien kijken waarschijnlijk knarsetandend naar de positieve ontwikkelingen in Canada die in Europa maar niet mogelijk worden gemaakt. Sinds 2017 is er het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Vorig jaar werd het verdrag officieel door de Nederlandse politiek goedgekeurd. Dit houdt in dat GM-gewassen ook naar Nederland en andere Europese landen kunnen worden geëxporteerd. Bijvoorbeeld koolzaad voor de olieproductie, raapzaadschroot voor veevoeders of tarwe voor de bak- en maalindustrie. Deze scheve verhouding was al een van de speerpunten in aanloop naar de totstandkoming van het verdrag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 9 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10904121/canada-neemt-belangrijke-horde-in-toelating-gmo]Canada neemt belangrijke horde in toelating GMO[/url]
We raken steeds verder achterop.
Maar is ook een kans, we kunnen veel leren in Canada van hoe het moet. Nederlandse veredelingsbedrijven vestigen zich daar al, de Nederlandse boeren zullen uiteindelijk volgen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden