Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Kamer eist verplichte middelenregistratie

15 Mei 2023 - Niels van der Boom - 15 reacties

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt een digitale registratie van gewasbeschermingsmiddelen verplicht. Landbouwminister Piet Adema wijdde in april al uit over deze registratie, die begin 2025 in moet gaan. De Kamerleden waren echter niet tevreden met de vrijblijvendheid van deze maatregel. Een motie voor een verplichting is daarom aangenomen.

Half april publiceerde minister Adema een brief over het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Onderdeel van deze visie is ook een digitale registratie van gewasbeschermingsmiddelen. Momenteel is een traject gaande over een 'digitale gewasbeschermingsmonitor'. Eind januari 2025 moet deze in gebruik worden genomen.

Onafhankelijke registratie
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en CDA-Kamerlid Derk Boswijk diende 9 mei een motie in om deze monitor verplicht te stellen. De motie werd aangenomen. Wel staat genoemd dat de registratie samen met de sector moet worden ontwikkeld – voor telers en adviseurs – en dat een onafhankelijk autoriteit het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet vaststellen. Op dit moment registreren agrarische ondernemers zelf welke middelen zij gebruiken. Dat moet over twee jaar dus losgekoppeld van het bedrijf gebeuren.

Doel van de registratieplicht is uiteindelijk om te komen tot een nul-emissie in het Nederlandse oppervlaktewater volgens de Europese Kaderrichtlijn Water. Op dit moment vindt de Unie van Waterschappen op de helft van alle meetlocaties nog een te hoge concentratie gewasbeschermingsmiddelen. In 2027 moet de nul-emissie worden behaald.

Verbod voor particulieren
Die normoverschrijdingen zijn niet alleen afkomstig van de landbouw, maar ook van particulieren. Daarom dat de Unie van Waterschappen voorstander is om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor particulieren in het geheel te verbieden.

Of het werkelijk zo'n vaart loopt met een digitale registratieplicht valt te bezien. In zijn laatste schrijven meldt minister Adema dat de oorspronkelijke planning niet gehaald kan worden. Het ministerie van LNV is hierin afhankelijk van de personele- en ICT-capaciteit bij verschillende partijen, waaronder RVO. Kijken we met een schuin oog naar het (ICT)drama dat zich rond de Gecombineerde Opgave heeft ontvouwen, dan kunnen telers en adviseurs hun lol op met de registratiemodule.

Nieuwe regels
Het is niet de enige verandering waar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen mee te maken krijgt in de nabije toekomst. In februari sprak minister Adema al zijn ambitie uit om verkoop en advisering van middelen los te koppelen. Daarover wordt in de Europese Unie gesproken, maar er is nog geen besluit gevallen. Lidstaten hebben dat soms op eigen autoriteit gedaan, zoals in Frankrijk.

Verder wordt in Europa gewerkt aan het 'bijenrichtsnoer' (bee guidance) die naar verwachting deze zomer wordt ingediend. Al sinds 2013 werkt de EFSA aan deze richtlijn voor de toelating van GBM's ten opzichte van bijen en andere bestuivers. Ook deze zomer moet een subsidieregeling worden geopend door LNV voor projecten die onderzoek doen naar alternatieven voor glyfosaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Abonnee
Kjol 15 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10904204/kamer-eist-verplichte-middelenregistratie]Kamer eist verplichte middelenregistratie[/url]
Ze proberen echt alles om de boeren maar iets in de schoenen te kunnen schuiven. Registratie is geen probleem, de intentie erachter is echter puur slecht.
Ze willem oh zo graag een boer kunnen afslachten.
Abonnee
gerard 15 Mei 2023
dit doen we toch al
maar ik kan wel een plan maken op 1 jan wat ik ga spuiten maar het kan wel eens heel anders worden dus is het weer een plan van boertje pesten
en daar zijn ze kei goed in
Abonnee
johan 15 Mei 2023
het melden van de vrachtwagens drijfmest had ook veel simpelder gekund dan dat ze vanaf februari hebben bedacht
ook als je het net als nu digitaal doet
Abonnee
blom 15 Mei 2023
Je moet er toch niet aan denken dat we het zonder zulke goeie bestuurders
zouden moeten doen.
Tsjonge dat zou me toch een ramp zijn.
Nee maar nou is alles opgelost.
Abonnee
Zeeuw 15 Mei 2023
Registratie digitaal kan nog, maar verplicht advies van een autoriteitclub zou ik als sector niet accepteren. Figuren als Tjeerd en Derk denken drie stappen verder: 1 centraliserenregistratie via digitaal systeem 2 advies autoriteit centraliseren 3 toegestane middelen elimineren via 2de Kamer via authoriteit = voorop lopen in EU . Eis als sector EU beleid toegestane middelen met beleid en registratie toepassen. Pa4ticulieren: totaal verbod op chemisch moeilijk afbreekbare middelen !
Abonnee
frog 15 Mei 2023
verbod op chemie bij particulieren lijkt mij fantastisch te beginnen met paracetamol.
Abonnee
frog 15 Mei 2023
Al zal er wel een uitzondering moeten komen voor het gebruik van Haloperidol bij Tjeerd.
Abonnee
jan 15 Mei 2023
die LTO moet eens voor de boeren opkomen, die zitten de hele dag met Adema en natuurvolk te lullen, maar ondertussen hoor je ze nooit eens met de vuist op tafel slaan
Abonnee
Zeeuw 15 Mei 2023
Middelen hier verbieden maar dan ook gelijk import verbod van die producten mondiaal ! Zoniet dan sproeiverbod alleen in de Tweede Kamer met wietteelten!
Zoek een LEIDER voorde nieuwe Boeren Organisatie
Abonnee
CM 15 Mei 2023
jan schreef:
die LTO moet eens voor de boeren opkomen, die zitten de hele dag met Adema en natuurvolk te lullen, maar ondertussen hoor je ze nooit eens met de vuist op tafel slaan
Die vd Tak is CDA er ,daar hoef je geen daadkracht van te verwachten. Het pluche waar die aan verslaafd is is net zo zacht als degene die er op zit.
Abonnee
Tijdbom 15 Mei 2023
Het CDA en D66(Derk en Tjeerd alias epie en hepie) zullen toch niet denken dat we ons als boeren laten kisten.
Kom maar op epie en hepie en neem Adema maar mee. We zijn tot de tanden gewapend. Stelletje achterlijke .......!! Weer een Nederlandse wetgeving?
Abonnee
Gerard 15 Mei 2023
Die Boswijk is toch ook een flapdrol eerste klas!!
Ik zou niet in één zin genoemd willen worden met de Groot!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 16 Mei 2023
Waarom komt de Tweede Kamer met een eis voor verplichte producten registratie, waarom is dit niet allang geregeld in heel Europa? Als ik het goed begrijp krijgen middelen die niet schadelijk zijn voor milieu en volksgezondheid een certificaat dat zij mogen worden gebruikt.
Wie gaat beoordelen of middelen wél of níét mogen worden geregistreerd en dus wel of niet mogen worden gebruikt?
Een addertje onder het gras, hier in Brazilië schijnt glyfosaat "Roundup" vrij snel in de bodem wordt afgebroken, is dat in Europa óók zo?
Ik ben helemaal klaar met al die tafels en zou graag één ronde tafel zien waar de hele landbouwpolitiek wordt besproken met Wageningen, Hogescholen, Boerenorganisaties en de overheid Milieu en Volksgezondheid. Misschien dat wij elkaar dan beter en sneller gaan begrijpen!
jan 17 Mei 2023
we doen niks meer....
ga de eerste tien jaar maar eens de luchtvaart en industrie na lopen.
de landbouw is klaar voor de komende 25 jaar alles gedaan en nog is het niet goed
Abonnee
drent 17 Mei 2023
jan schreef:
we doen niks meer....
ga de eerste tien jaar maar eens de luchtvaart en industrie na lopen.
de landbouw is klaar voor de komende 25 jaar alles gedaan en nog is het niet goed
precies, het is nooit goed. Al die regels en eisen, ik doe er niet meer aan mee, bufferstroken laat me niet lachen als je kijkt wat voor troep er in de sloten langs de snelweg ligt en dan zouden wij het water vervuilen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden