Shutterstock

Nieuws Akkerbouw

Nat voorjaar schaadt gewasopbrengst nauwelijks

22 Mei 2023 - Niels van der Boom

Het Europees continent is in tweeën gesplitst qua gewasontwikkeling dit voorjaar. In het noorden is het natter dan gemiddeld terwijl het – met name op het Iberisch schiereiland – extreem droog is. De algehele impact op de gewasontwikkeling blijft nog beperkt volgens cijfers van het JRC. In het Mars-rapport wordt aan de graanopbrengstcijfers iets gesleuteld. De opbrengst van suikerbieten daalt volgens licht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spanje blijft rood kleuren op de kaarten, ook in het MARS-bulletin van het Joint Research Committee (JRC). Italië is van een extreem droge situatie in extreme regenval terechtgekomen. Vooral in het noordoosten van het land is dat het geval, met schade aan de graangewassen tot gevolg.

Aan de graanopbrengst in de EU sleutelt het JRC niet deze maand. Alleen die van gerst is iets naar beneden bijgesteld. Voornamelijk omdat de zomergerst niet overal goed is ontwikkeld. Tarwe plust licht, terwijl de opbrengsten van gerst een procentje dalen. Alleen voor zomergerst is dat 3%.

Nat voorjaar, kleine impact
Voor aardappelen en suikerbieten is het nog erg vroeg om nu al uitspraken te doen, maar grote impact heeft het vertraagde zaai- en pootmoment volgens de Europese onderzoekers niet. De opbrengst van suikerbieten wordt 1% verlaagd, maar daarmee blijft het nog altijd 6% boven het meerjarig gemiddelde. Voor aardappelen is dat 7% bovengemiddeld.

Toch wordt in het rapport wel genoemd dat aanhoudende regenval in de meeste Europese landen voor een later zaai- en pootmoment heeft gezorgd. Vooral aardappelen en maïs zijn daardoor geraakt. In Oost-Europa heeft de aanhoudende neerslag, tot wel 120 millimeter soms, voor overstromingen en een hogere ziektedruk gezorgde.

Aardappelopbrengst hoger
Voor Nederland, België en Duitsland wordt in het Mars-rapport nu gesproken over bovengemiddelde aardappelopbrengsten. Die liggen in Nederland 6%, in België 11% en in Duitsland 11% boven het meerjarig gemiddelde. In Frankrijk blijft de opbrengst ongewijzigd en in Polen is er ook nauwelijks verschuiving in de opbrengst.

Voor suikerbieten ligt dat iets anders. Daar hebben de analisten Nederland en België ongeveer gelijk gelaten en plust de opbrengst in Duitsland 10% en die in Frankrijk 5%. Er kon daar gemiddeld eerder worden gezaaid en de omstandigheden voor de beginontwikkeling waren goed.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden