Agrifoto

Nieuws klimaat

ABN-Amro: waterinnovatie kans voor Nederland

31 Mei 2023 - Jesse Torringa

Er liggen naast bedreigingen ook kansen voor de Nederlandse akkerbouw door klimaatverandering. Dat stelt ABN-Amro. Doordat de teelt in Zuid-Europa door klimaatverandering onder druk staat, neemt de vraag naar Nederlandse producten toe in de toekomst. Ook de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten zorgt daarvoor. Innovatie op het gebied van water is één van de sleutels, zo blijkt uit het rapport van de bank.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit gezamenlijk onderzoek van ABN-Amro en Wageningen University & Research (WUR) komt naar voren dat met nieuwe teeltmethoden, innovatie op het gebied van waterberging en irrigatie de Nederlandse akkerbouw een leidende rol kan spelen in de voedselvoorziening. 'Een goede waterhuishouding wordt in de toekomst nog bepalender voor het succes van land- en tuinbouwers' zegt Nadia Menkveld, sectoreconoom Agrarisch en Food bij ABN Amro. De vraag naar landbouwproducten neemt steeds verder toe doordat in het zuiden van Europa de akkerbouw krimpt.  Ook de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten weegt mee en is een reden waardoor de vraag toeneemt. .

Druppelirrigatie
De laatste jaren zijn waterkanonnen en beregeningsbomen al veelvuldig gebruikt om droogteschade te beperken. Nu water door droogte steeds schaarser wordt en het risico bestaat dat akkerbouwers in perioden van langdurige droogte aan een beregeningsverbod worden blootgesteld, moeten er oplossingen komen. Een van die oplossingen is druppelirrigatie, aldus het rapport.
Het totale watergebruik van druppelirrigatie is lager dan bij het gebruik van een waterkanon of beregeningsboom. Nu staat druppelirrigatie in Nederland nog in de kinderschoenen. Vanwege de relatief hoge kosten maken weinig akkerbouwers hier gebruik van. Boeren kunnen daarnaast investeren in waterberging om periodes van droogte te overbruggen. Ook zijn investeringen in veredeling van belang om gewassen en rassen te telen die met andere eigenschappen beter passen in het veranderende klimaat, zo concludeert het rapport. 

Investering kan toch lonen   
Of het wel of niet loont om te investeren in technieken hangt af van het teeltplan van de akkerbouwer, de hoogte van de investering en de grondsoort. In het onderzoek komt naar voren dat de opbrengstderving afgezet tegen innovaties op t gebied van water en beregening op zandgronden wel 5 maal zo hoog kan zijn dan op kleigronden. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de investeringen fors kunnen drukken op het financiële resultaat van de akkerbouwer, maar dat de opbrengstderving door droogte dusdanig groot kan zijn dat deze investering toch kan lonen. 

Volgens de bank weerhouden de hoge kosten en het onzekere toekomstbeeld van de landbouw veel akkerbouwers ervan af om nu te veranderen of te investeren. Daarnaast is het ene seizoen het andere niet, zo is ook wel weer gebleken met dit zeer natte en relatief koude voorjaar. Investeringen tegen de droogte kunnen ook enkele jaren minder goed tot hun recht komen. Ook samenwerking tussen akkerbouwer, de waterschappen en de overheid is nodig. Zo kunnen kosten worden bespaard of verdeeld en wordt de sector sterker ten opzichte van de concurrentie. Dit leidt ertoe dat de Nederlandse akkerbouw de groter wordende rol kan blijven spelen in Europa.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden