Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Pootgoedareaal krimpt fors, vooral fritesrassen

15 Juni 2023 - Jesse Torringa - 6 reacties

Het pootgoedareaal krimpt dit seizoen fors met maar liefst 6%. De fritesrassen hebben daar een groot aandeel in. Innovator daalt zelfs met 11% vergeleken een jaar eerder. Dat terwijl de honger naar frites groter is dan ooit. Een ander opvallend gegeven is dat de klasse PB/S opnieuw fors is gegroeid. Daarmee is deze klasse bijna goed voor de helft van het areaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er werd eerder al gespeculeerd over dat het pootgoedareaal onder druk stond, maar de aangiftecijfers van de NAK bevestigen dit nu. Dit seizoen staat er 38.776 hectare pootgoed in Nederland, een daling van 2.506 hectare oftewel 6% vergeleken vorig seizoen. Vorig jaar daalde dit areaal nog ruim 1%. Het grootste ras is wederom Fontane met ruim 5.166 hectare, maar is wel kleiner vergeleken 2022 toen een record van 5.446 hectare werd geplant. Spunta volgt met 3.722 en daarna Agria met 2.600 hectare. De top 5 is compleet door Innovator en Arizona met respectievelijk 1.998 en 1.777 hectare.

Fritesrassen krimpen fors
De forse krimp in pootgoed dit seizoen zit hem grotendeels in de fritesrassen. De grote rassen krimpen allemaal: Fontane met 5%, Agria 8% en Innovator daalt zelfs 11%, oftewel een daling van 261 hectare. Daar blijft het niet bij, want ook andere rassen bestemd voor de frites dalen waaronder Markies, Première, Sinora en Melody. De areaalkrimp van deze rassen wordt voornamelijk verklaard door de lagere kiloprijs voor fritespootgoed vergeleken met sommige exportrassen. Een groot deel van het pootgoed bestemd voor frites is al vastgelegd op meerderjarige contracten, waardoor de prijs nu wat achterblijft per kilo dan de exportrassen.

Jan van Hoogen, Directeur bij pootgoedhandelshuis Agrico, zei eerder al dat pootgoedtelers minder staan te springen op fritesrassen. "Wij betalen voor exportrassen naar bijvoorbeeld Afrika de laatste jaren meer uit dan dat voor fritesrassen. Pootgoedtelers leveren liever wat Fontane in en telen liever een exportras als Arizona." Dat blijkt ook wel uit de cijfers van de NAK. Het areaal Arizona steeg met ruim 12% naar 1.777 hectare. Ook in 2021 steeg het areaal al. Een ander voorbeeld is het rode exportras Rudolph dat met 34% steeg naar 698 hectare. Overigens geldt een areaalstijging niet voor ieder exportras en staat de pootgoedteelt ook onder druk vanwege de gestegen kosten. Daarbij wordt de teelt steeds uitdagender door onder andere wet- en regelgeving.

Trend zichtbaar
Het areaal PB/S is gestegen tot bijna de helft van het totale areaal met 19.113 hectare. Dit is een trend gelet op de laatste jaren en heeft waarschijnlijk te maken met de gestegen virusdruk sinds seizoen 2018. Er zijn de laatste jaren meer partijen verlaagd in klassen, waardoor de vraag naar PB/S kwaliteit pootgoed is toegenomen. De klassen SE en E daalden en komen uit op respectievelijk 9.764 en 7.476 hectare en past bij bovenstaande trend. De overige klassen zijn vrijwel gelijk gebleven.

Naast deze cijfers geeft de NAK ook aan dat de grootste daling van het pootgoedareaal in Overijssel en Zuid-Holland zit met 20%. Friesland, Groningen en Flevoland volgen, maar daar is de daling beperkt gebleven met gemiddeld 5%.

ds
Verloop oppervlakte veldkeuring. Bron: NAK
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden