Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

Droogte trekt sporen in voorjaarsteelten

19 Juni 2023 - Niels van der Boom

De situatie op de Europese velden is in een maand tijd behoorlijk omgeslagen. Dat toont het Mars-bulletin voor juni van het Joint Research Committee (JRC). Vooral de voorjaarsteelten als zomergraan, aardappelen, suikerbieten en maïs hebben het zwaar. Het instituut is daarom begonnen de opbrengstverwachtingen licht terug te schroeven.

Een maand geleden werd in het Mars-bulletin nog uit een heel ander (water)vaatje getapt. Toen was droogte vooral in Zuid-Europa een issue. Inmiddels is daar een kentering in gekomen. Lokaal viel veel neerslag, terwijl de kachel in het midden en noorden van Europa juist flink werd opgeschroefd. Daar hebben vooral de voorjaarsteelten problemen mee, al is er in landen als Duitsland, Polen en in Scandinavië ook opbrengstreductie in de wintergranen te zien.

Bron: Mars-bulletin

Verlaging in zomergewassen
De hectare-opbrengsten van alle granen zijn met 1% verlaagd ten opzichte van de meiprognose. Voor zomergerst is die met 4% het grootste. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde ligt de verwachte opbrengst 11% lager. Bij aardappelen is de opbrengstverwachting 2% gedaald en bij suikerbieten 1%.

Rond de rivier de Donau is juist sprake van een neerslagoverschot. Landen als (Noord-)Italië, Hongarije, Kroatië en Slovenië hebben daarmee te maken. Het contrast met iets noordelijker gelegen landen is groot. Dat geldt ook voor de Benelux. Opvallend is dat het in Noord-Frankrijk zeker droog is, maar de satellietdata die het JRC gebruikt wijzen daar nog niet op opbrengstschade.

Franse aardappelen kampen met droogte
Specifiek voor aardappelen is dat een ander verhaal. Noord-Frankrijk heeft van begin maart tot 15 mei een zeer natte periode gekend, waarna het droog werd en bleef. Daarbij was de zonne-instraling tot een kwart hoger dan gemiddeld. De wintergewassen hebben optimaal geprofiteerd van voldoende bodemvocht en droogte in de bloeiperiode. Voor suikerbieten en aardappelen is dat een ander verhaal. Die gewassen kampen juist met ontwikkelingsproblemen. Voor tarwe wordt een 4% hogere opbrengst verwacht, terwijl die voor aardappelen 1% onder het vijfjarig gemiddelde uitkomt en bij bieten juist 5% hoger. Ook maïs staat nog in de plus.

Wellicht opvallend is dat in het Mars-bulletin met 6% minder opbrengst in de Nederlandse granen rekening wordt gehouden. Voor bieten en aardappelen is dat 4% minder. Hoeveel waarde je aan die cijfers moet hechten valt te betwijfelen. Zo wordt in België met 4% hogere opbrengsten in aardappelen gerekend – ten opzichte van 2022 – terwijl we weten dat de hoofdoogst extreem laat is gepoot en onder moeilijke omstandigheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden