Schade door alternaria in aardappelen verschilt van jaar tot jaar. Zit het eenmaal in het gewas, dan is het nagenoeg niet meer te bestrijden. Door de lange incubatietijd is kiezen voor een curatieve bestrijding écht gevaarlijk. Een preventieve aanpak is daarom de beste optie.
Technisch akkerbouwadviseur Bert Westhoff van BASF volgde de afgelopen jaren veel alternariaproeven en praktijkpercelen. Zijn conclusie: "Alleen met een preventieve bestrijding houd je grip op alternaria. Te laat beginnen óf te vroeg stoppen kost gewoon heel veel opbrengst." Het fungicide Belanty (werkzame stof Revysol) is dit seizoen voor het eerst beschikbaar en heeft in proeven een ijzersterke werking laten zien tegen alternaria. Ook is het effectief op sclerotinia. "De verwachtingen van Belanty zijn inderdaad hoog", aldus Westhoff.
Resistentie-management
Nu mancozeb niet meer beschikbaar is, komt het volgens Westhoff nóg meer op resistentiemanagement aan. Afwisselen van middelen is een voorwaarde om nog lang van de huidige producten te kunnen profiteren. Belanty mag maximaal drie keer worden ingezet in een dosering van 1,25 l/ha. Het middel dient zoveel mogelijk peventief ingezet te worden. "Start met Belanty en wissel het daarna af met andere sterke middelen zoals Propulse", adviseert Westhoff. Voor alternariabestrijding is het doorgaans verstandig vanaf halverwege de bloei te starten met de eerste toepassing. Belanty is goed mengbaar met andere fungiciden en insecticiden.
*Propulse is een geregistreerd handelsmerk van Bayer Crop Science