Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Streep door spuitverbod, maar met beperkingen

10 Juli 2023 - Niels van der Boom - 4 reacties

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vandaag (10 juli) geoordeeld dat een lelieteler in Drenthe toch wel gewasbeschermingsmiddelen mag toepassen op zijn percelen. Half juni ontstond grote verontwaardiging binnen de agrarische sector toen de kortgedingrechter in Assen het de teler verbood om middelen te gebruiken. Een zaak daarover werd door omwonenden aangespannen.

Vooral het feit dat toegelaten gewasbeschermingsmiddelen – goedgekeurd door het Ctgb – blijkbaar toch niet toegepast mogen worden, is een hard gelag voor de teler en agrarisch ondernemers in het algemeen. Dat geldt ook voor belangenbehartigers als bloembollenorganisatie KAVB en LTO. Het Hof oordeelde vanochtend dat de teler weer bespuitingen mag uitvoeren, maar laat slechts vier middelen toe.

Vier middelen
De fungicide Rudis, herbiciden Titus en Goltix en Olie-H zijn het middelenpakket waar de teler het mee moet doen volgens de rechter. Ondanks dat er fors meer toegelaten middelen beschikbaar zijn in de lelieteelt is dat volgens de uitspraak dus niet van toepassing op dit perceel. De vier genoemde middelen zijn volgens de teler onmisbaar en worden daarom wel toegestaan.

Donderdag diende het hoger beroep waarin vanmorgen al uitspraak werd gedaan omdat het om een 'turbospoedappel' gaat. Verdere toelichting ontbreekt daarom nog. De zaak werd door omwonenden van het betreffende lelieperceel aangespannen omdat zij vrezen voor hun gezondheid. Dat het spuitverbod nu is opgeheven zorgt bij de bewoners voor grote teleurstelling.

Splijtzwam
De leliesector haalt waarschijnlijk opgelucht adem met deze kleine winst, ondanks dat niet alle beperkingen zijn opgeheven. Grote kans dat bij deze splijtzwam het laatste woord nog niet is gezegd. Zeker bij de teelt van lelies blijft het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een heet hangijzer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Zeeuw 10 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10905013/streep-door-spuitverbod-maar-met-beperkingen]Streep door spuitverbod, maar met beperkingen[/url]
Gelukkig is niet de hele rechtelijke macht van het padje! Natuurlijk moet chemische gewasbescherming zo min mogelijk worden toegepast en zo zorgvuldig mogelijk. Daarvoor hebben we ook regels en toelatingsnormen via Ctgb. Het mag niet zo zijn dat ene rechter met zijn 0,0 kennis daar een oordeel over gaat vellen. Net zo min als een Raad van State het zgn voorzorgbeginsel verheft tot wetgeving. Of een gemeente veelvuldig” met zicht op legalisatie” toepast dwz dewet of r3geling is er niet maar die zijn we aan het maken. Dat is een aanfluiting van de democratie en een opmaat naar willekeur tot op het hoogste niveau. Zo is Raad van State vooral D66 kleur en dus pa45ijdig in alle milieuvraag stukken. Deze omissie in de wetgeving moet snel afgekapt worden
Pieter 10 Juli 2023
Persoonlijk vind ik het alleen maar goed dat hier ook af en toe een onafhankelijke rechter naar kijkt, zonder dat maar klakkeloos aangenomen word als een stof is goed gekeurd dat het dan ook zowiezo veilig is om naast een woonwijk te gaan spuiten.Of iets veilig is is vaak van veel meer factoren afhankelijk.
Abonnee
redtide 11 Juli 2023
het is onmogelijk dat een rechter überhaupt over de noodzakelijke kennis beschikt om over dergelijke complexe materie te oordelen, zeker niet op een zo korte termijn.
Abonnee
Zeeuw 11 Juli 2023
Beste Pieter: jij denkt dat het Ctbg een stel watjes zijn die alleen naar de sector luisteren! Nou ik kan je opfrissen : die werken minder voor de sector dan de Raad van State voor D66. Enik heb respect voor de rechters ….gehad!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Adema slaat modderfiguur met standpunt glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Grote kans op jaar respijt bij gesloten vulsysteem

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox