De Duitse suikerfabriek Südzucker wil niet dat telers voor de Franse dochter Saint Louis Sucre (SLS) het bietenareaal volgend seizoen uitbreiden. De suikerproducent is namelijk bang voor stevige concurrentie op de Europese suikermarkt vanuit Oekraïne. Dat blijkt uit een brief die is ingezien door Reuters.
De Europese suikerprijzen hebben records gebroken de afgelopen maanden en door een tekort aan suiker in de EU lagen de prijzen boven wereldmarktniveau. Eén van de oorzaken zijn de tegenvallende suikerbietenopbrengsten in Frankrijk. Dit seizoen werd het kleinste areaal bieten gezaaid in Frankrijk in veertien jaar. Met graanprijzen die een glijvlucht omlaag hebben ingezet en suikerprijzen die redelijk standhouden, zouden Franse telers de bietenteelt weer eens kunnen ontdekken.
Tekort en overschot liggen dichtbij elkaar
Südzucker, de grootste suikerfabrikant van Europa, is echter voorzichtig om telers te stimuleren meer bieten te zaaien komend seizoen. "Ons doel is te zorgen dat elke ton suiker die in Frankrijk wordt geproduceerd, perfect aansluit op de vraag en zo goed mogelijk wordt gewaardeerd op de Europese markt, om zo de best mogelijke bieteninkomsten te kunnen garanderen", citeert Reuter uit de brief van SLS. Om dat te bereiken wil de SLS de Franse bietenoogst in 2024 gelijkhouden aan die van 2024. Eén van de redenen dat SLS voorzichtig is heeft te maken met de extra import van suiker uit Oekraïne. Van oktober 2022 tot juli 2023 werd 390.000 ton suiker uit Oekraïne de EU binnengevoerd. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder 25.000 ton. Ook de Franse vereniging van bietentelers waarschuwt dat Europese bietentelers voorzichtig moeten zijn met areaaluitbreiding. "De markt kan zo maar omslaan en de Europese suikerprijs kan dalen met 30%, vooral door het grote aanbod uit Oekraïne", zegt Franck Sander van de CGB tegen Reuters.
De strategie van de SLS staat bijna haaks op die van Cosun Beet Company. De Nederlandse suikerproducent heeft het toewijzingspercentage voor 2024 opgeschroefd naar 110%. Ook heeft Cosun de leveringsvoorwaarden veranderd waardoor het gunstiger wordt voor telers ruim bieten te zaaien. Voor 2024 wordt de herverdeling van polsuiker geïntroduceerd. De ruimte van telers die beneden hun toewijzing hebben geleverd wordt verdeeld onder telers die boven de toelating leveren. Daarnaast gaat Cosun soepeler om met bietentoerisme (bieten leveren die door een ander zijn geteeld).