De suikerbietencampagne is dit jaar minder zoet gestart maar verloopt wel vlot en goed door de gunstige rooiomstandigheden. Dat geldt niet helemaal voor de bietenverwerking, dat in beide fabrieken van Cosun Beet Company vertraging opliep.
In de eerste week van de bietencampagne, die vorige week op 20 september van start ging in de twee fabrieken van Cosun, tikt het suikergehalte een gemiddelde van 15% aan. Dat is lager dan de laatste jaren vertelt Arno Huijsmans, directeur Agrarische Zaken van Cosun. "Het suikergehalte ligt met 15% lager dan we gewend zijn. Maar de eerste wortelopbrengsten lijken zeker niet verkeerd. Daarnaast verloopt de oogst goed met de huidige omstandigheden in het veld". Door het koude, late voorjaar hebben de bieten wat groeivertraging opgelopen. De latere zomerse periode met veel vocht maakte veel goed, maar daardoor heeft de biet zich beter ontwikkelt op wortelgroei en naar verhouding minder op het suikergehalte.
De goede rooiomstandigheden zorgen voor lage tarracijfers waardoor het gemiddelde tarrapercentage in de eerste week van de campagne uitkomt op 8,6%. De regio's Groningen en Drenthe halen gemiddeld een hoger suikergehalte dan 15% en het zuiden en midden van Nederland ligt tussen de 14,5% en 15%. De komende weken ligt het voor de hand dat het suikergehalte verder toeneemt. Cosun zelf schat dat de gemiddelde hectareopbrengst dit jaar uitkomt op 14,1 ton suiker per hectare. Vorig jaar lag dat met 14,5 ton suiker hoger.
Opstartproblemen suikerfabrieken
Door verschillende oorzaken heeft de verwerkingscampagne lichte vertraging opgelopen. Op beide locaties was sprake van problemen maar in de suikerfabriek van Groningen heeft dat tot een grotere vertraging geleidt wat betreft aanvoer vertelt Huijsmans. Ook deze week melden bietentelers dat de verwerking nog niet helemaal volgens planning loopt. Tot op heden heeft dit geen gevolgen voor de lengteduur van de bietencampagne, welke door het late seizoen en de verwachte lagere productie één week later is gestart en twee weken eerder eindigt.