Eigen foto

Nieuws In memoriam

Maas van den Heuvel (1938-2023) een agrarisch icoon

20 Oktober 2023 - Niels van der Boom - 4 reacties

Woensdag 18 oktober is Maas van den Heuvel, akkerbouwer, beëdigd agrarisch taxateur en landbouwbeursicoon, in zijn woonplaats Kampen onder treurige omstandigheden overleden. Van den Heuvel heeft zich tot op het laatste moment van zijn 84-jarige leeftijd passioneel ingezet voor de agrarische sector. Waarschijnlijk is hij het slachtoffer geworden van een misdrijf, al heeft de politie nog veel vraagtekens.

Van den Heuvel was 45 jaar lang akkerbouwer op Kampereiland (Ov.). Daarnaast was hij actief in het loonwerk en de mestdistributie. Hij stond in de Nederlandse agrarische sector bekend als een uiterst kundige en betrokken raadgever die het nooit bezwaarlijk vond om iemand bij te staan. Tijdens zijn lange carrière als beëdigd agrarisch taxateur en bestuurder oogstte hij veel respect.

Dossierkennis
Ook in Den Haag was Maas geen onbekende. Jarenlang was hij voorzitter van de Commissie Meststoffen van Cumela, waarvoor hij met vele landbouwministers om tafel zat om over de sector te praten. Door zijn enorme dossierkennis, kundigheid als doorgewinterde bestuurder en zijn respect voor de menselijke waarden lukte het vrijwel altijd om tot een passend compromis te komen.

Akkerbouwers kennen hem letterlijk als het gezicht van de Vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN). Hij bekleedde sinds 2006 de functie van secretaris en gespreksleider en stond mede aan de basis van de landelijke PotatoNL aardappelnotering, die in 2017 het levenslicht zag. Vorig jaar stopte hij met zijn functie als gespreksleider.

Vloggende gespreksleider
In deze functie was Van den Heuvel vrijwel vanaf de start wekelijks op Boerenbusiness.nl te zien in zijn markante video 'Van de beursvloer'. Ondanks zijn leeftijd werd hij zo (onbedoeld) een van de eerste vloggers in ons land. Ook bij de totstandkoming van de mestnotering, die DCA in 2007 startte, speelde hij een belangrijke rol als raadgever. Een transparante markt met heldere reglementen, daar vocht hij tot het einde toe voor. Werd hier creatief mee omgegaan, dan stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken. Vanwege zijn lange staat van dienst genoot hij een groot respect van zowel vriend als vijand.

Voorvechter
"Er was simpelweg geen tweede Maas", vat Pieter Post van DCA Finance het samen. "Het was voor hem zeer belangrijk dat de noteringen een goede weergave van de markt waren en daar vocht hij voor." Post noemt de eigenzinnige gespreksleider een 'levende encyclopedie' die je altijd kon bellen met een vraag. "Zijn grote kennis hielp om duiding aan de markt te geven. Hij benadrukte het nut en de noodzaak van een goed noteringsprotocol en het volgen van de procedures bij het opstellen van een notering. Alleen zo maak je een realistische notering."

Tijdens een afscheidsinterview, eind 2021, op Boerenbusiness.nl liet Maas weten nog niet aan pensionering te denken. Daarbij nam hij een voorbeeld aan de Amerikaanse jurist Benjamin Ferencz, die tot op hoogbejaarde leeftijd actief was in het internationaal recht en op de respectabele leeftijd van 103-jaar dit voorjaar overleed. Dat Maas raad én daad hoog in het vaandel had blijkt wel. Recent stond hij de rechtbank nog bij als getuige-deskundige.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
eric stiphout 20 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10906452/maas-van-den-heuvel-1938-2023-een-agrarisch-icoon]Maas van den Heuvel (1938-2023) een agrarisch icoon[/url]
RIP, echte dossiervreter en kundig bestuurder. Ten tijde van de KVP was hij een rots in de branding ten gunste van de mestafzet.
Abonnee
Jurriaan 20 Oktober 2023
Wat een naar einde voor deze markante man. Hij zal worden gemist!
Abonnee
Edwin Burgers 20 Oktober 2023
Ik heb daar oprecht verdriet van zeker op de manier waarop het is gebeurt. Veel met hem samengewerkt de laatste 20 jaar. Veel voor DCA betekend bij o.a. de opzet van de DCA-mestnotering maar ook altijd de positief maar kritische input; zelfs tot voor kort. Leeftijd was daarin geen beletsel. Maas wij/ik ga je missen. Edwin Burgers
Abonnee
joop 21 Oktober 2023
Maas , een oprecht, integer man welk zo op zijn eind komt is verschrikkelijk. Was jarenlang de Cumela voorzitter mest. Juist hij werkte altijd aan de verbinding van mest, met overheid maar juist ook tussen veehouderij en akkerbouw . Heel de geschiedenis een machtsspel tussen veehouder en akkerbouw , daardoor gaat onze politiek zich er mee bemoeien , dat is ook gewoon een machtsspel zonder toekomst. Maas was CDA maar begrijp goed uit het KVP en dat is wel ietsje veel anders dan het CDA van nu ! Zo ook Cumela , afdeling mest is al jaren DE Cumela niet meer. Zelfs het afscheidscadeau, een schilderij met ploegsnedes met je hand er boven , had moeten zijn met 2 handen erboven! Onder de ene hand grond onder je nagels en de andere stront onder je nagels! (kringloop -verbinding)
Een integer realistisch rechtvaardig mens.
Maas we maar ook ZE zullen je missen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden