Agrifoto

Nieuws Oogstraming

Aardappel- en uienoogst spiegelt die van vorig jaar

30 Oktober 2023 - Niels van der Boom

De bruto-opbrengsten van consumptieaardappelen en zaaiuien houdt het CBS in hun voorlopige oogstraming gelijk aan oogstjaar 2022. Dat blijkt uit de op maandag 30 oktober verschenen cijfers. Bij de uien is vooral een groter areaal de reden waardoor de totale oogstomvang in de benen blijft. Aardappelen hebben het iets beter gedaan. Suikerbieten presteren minder.

Het CBS raamt de consumptieaardappeloogst voor 2023 op 3,6 miljoen ton. Dat is gelijk aan 2022 en 120.000 ton meer dan het vijfjarig gemiddelde. Het areaal is dit jaar licht gedaald, tot 75.000 hectare. Met 47 ton per hectare liggen de opbrengsten eveneens op een nagenoeg onveranderd niveau. De statistiekdienst houdt nog wel een slag om de arm, omdat – mede dankzij het late pootmoment – lang nog niet alle aardappelen gerooid zijn.

Magere hectare-opbrengst uien
De bruto-opbrengst van zaaiuien wordt geschat op 1,2 miljoen ton, eveneens gelijk aan voorgaand oogstjaar. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is dat 5% minder (60.000 ton). De hectare-opbrengst komt naar schatting op 41,2 ton (geel en rood. Dat is 7,4% minder dan in 2022. Alleen in rampjaar 2018 werden er minder uien van een hectare gehaald.

De hectare-opbrengst van gele uien wordt op 41,5 ton geraamd en die van rode uien op 39,3 ton. Het areaal gele uien nam dit jaar bijna 14% toe, terwijl rode uien een kwart minder werden gezaaid. Het CBS zet daar zelf al een flinke kanttekening bij, omdat volgens zaadbedrijven helemaal niet een kwart minder is gezaaid. In de landbouwtelling zou een fout zijn geslopen. Het fors grotere gele uienareaal zorgt ervoor dat het totaal onderaan de streep die van 2022 evenaart.

Bij suikerbieten pakt de totale oogst naar schatting 5% lager uit, op 6,9 miljoen ton. De hectare-opbrengst van 85,3 ton is bijna 4% minder dan in 2022 werd gerooid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Restant aardappeloogst verloren door vorst

Analyse Aardappelen

Vorst kan afrekenen met gewassen op het land

Nieuws Aardappelen

Alle wetmatigheden in de aardappelsector getart

Nieuws Aardappelen

Verschil tussen theorie en praktijk bij Belgische oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden